Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel

In deze blog

Er spoelen de gekste dingen aan op het strand van Texel. Veel bijzondere vondsten en zelfs gestrande schepen en reddingscapsules zijn verzameld in het Maritiem- en Juttersmuseum Flora in de Koog op Texel. Het is het grootste juttersmuseum ter wereld, waar je de stoere wereld van het strandjutten ervaart. Het Juttersmuseum op Texel heeft een bonte verzameling voorwerpen met boeiende verhalen, spelletjes en een speurtocht voor de kinderen én een mega grote speeltuin. Het Juttersmuseum heeft ons positief verrast en is wat ons betreft helemaal kidsproof. Een aanrader om met kinderen naartoe te gaan als je op Texel bent dus!


Juttersmuseum Texel is een aanrader om met kinderen naartoe te gaan als je op Texel bent!
Een van de gestrande boten bij het Juttersmuseum op Texel.


Het Juttersmuseum

Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel is een echt familiemuseum. Er zijn strandvondsten van de laatste tachtig jaar te vinden, maar ook grote schepen die gestrand zijn en bijvoorbeeld reddingscapsules van de KNRM. Er zijn duizenden leuke, grappige, opmerkelijke, bijzondere en soms verdrietige voorwerpen te vinden die in verschillende museumschuren, maar ook op het buitenterrein te bewonderen zijn. Elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal en een aantal van die verhalen wordt verteld op beeldschermen met korte filmpjes of via kleine bordjes met tekst. 


In het Juttersmuseum op Texel heeft elk voorwerp een bijzonder verhaal.
Maritiem- en juttersmuseum Texel et kinderen bezoeken
Juttersmuseum Flora is een aanrader om met kids naartoe te gaan als je op Texel bent
Juttersmuseum Texel
Duizenden aangespoelde en gevonden voorwerpen met elk een eigen verhaal.


Een enorm buitengedeelte bij het Juttersmuseum

Het Maritiem- en Juttersmuseum heeft naast verschillende binnenruimtes met de meest bizarre vondsten, ook een buitengedeelte met voorwerpen die zijn opgevist door Texelse Noordzeevissers, zoals ankers, boeien en roeren, maar er zijn ook een aantal gestrande schepen. Er ligt bijvoorbeeld een Noorse houten kotter ‘de Sjøfuglen’ en een echte reddingscapsule. In alle schepen en capsules mag je kijken, heel cool!  


Overal mag je kijken en in klimmen bij Juttersmuseum Texel
De reddingscapsule van de KNRM waar je ook in mag!

Juttersmuseum Texel
Maritiem- en juttersmuseum Texel
Het buitengedeelte van het Maritiem- en juttersmuseum Texel
Maritiem- en juttersmuseum Texel is fantastisch voor kinderen, omdat ze overal in mogen klimmen.
De kids keken hun ogen uit!
Maritiem- en juttersmuseum Texel
Het buitengedeelte van het Maritiem- en Juttersmuseum op Texel


Expositie Containervaart

Toen wij er waren was er een expositie ‘Containervaart’ in het Juttersmuseum. Hier zagen we voorwerpen die gevonden zijn op het Texelse strand en afkomstig zijn uit overboord geslagen containers. Heel bijzonder en bizar om te zien, zeker omdat dit toen heel actueel was.    


Maritiem- en juttersmuseum Texel
Expositie Containervaart in het Maritiem- en Juttersmuseum.


Het Juttersmuseum is kidsproof!

Het Juttersmuseum is wat ons betreft helemaal kidsproof. Naast een gigantische speeltuin zijn er overal op het terrein leuke spelletjes te doen, zoals een bibberspiraal, trekbiljart, vissen vangen, knopen leggen en een memoriespel. Ook is er voor kinderen een toffe (gratis) speurtocht die je op ontdekkingstocht door het museum laat gaan. Er is een juttersexperience voor wat oudere kids, waarmee je een spannende juttersroute volgt en onderweg allerlei vragen moet beantwoorden. En voor de wat kleinere kids is er het avontuur van Karel Krab, die verschillende spulletje mee wil nemen naar het strand, maar die moeten eerst gevonden worden in het museum. Onderweg kom je de verschillende spelletjes tegen en je eindigt natuurlijk in de speeltuin. 


De gigantische speeltuin in het Juttersmuseum op Texel
Wist je dat het Juttersmuseum op Texel een gigantische speeltuin heeft?
De gigantische speeltuin maakt dit museum nog een beetje meer kidsproof!
De gigantische speeltuin bij het Maritiem- en Juttersmuseum!


Praktische informatie 

Voor dit museum hoef je van tevoren geen kaartjes te kopen, dat kan direct bij de kassa van het museum. Kaartjes kosten € 6,75 voor volwassenen, € 5,50 voor kinderen onder de 12 jaar en kinderen tot 4 jaar zijn gratis. De museumjaarkaart is niet geldig.  


Je blijft nieuwe dingen tegenkomen in het jutters- en maritiem museum.
Je blijft nieuwe dingen tegenkomen in dit museum.


Je vindt het Maritiem- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg 141 A, 1796 MA in de De Koog. Voor meer informatie, check hun website!


De kinderen keken hun ogen uit in dit museum!
Het Maritiem- en Juttersmuseum was een succes met kids!



Wil je naast het dit museum meer lezen over leuke activiteiten met kinderen op Texel? Lees dan onze Texel tips hier, of lees alles over het Sommeltjespad, onze ervaring bij Zeehondenopvang Ecomare, wat we van De Schapenboerderij Texel vonden of over hoe je krabben kunt vangen in Oudeschild aan de Waddenhaven. 


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over: of

Wil je
meer lezen?