Het Sommeltjespad op Texel

In deze blog

Toen ik na een week Texel aan mijn zoon (5) vroeg wat hij nou het allerleukste vond van de vakantie, was zijn antwoord ‘Het Sommeltjespad’. Wat mij betreft is het Sommeltjespad dan ook een must-do als je op Texel bent met kinderen. 


Het Sommeltjespad
Het Sommeltjespad


Wat zijn Sommeltjes? 

Het Sommeltjespad is vernoemd naar een oude Texelse legende. Volgens het verhaal wonen er Sommeltjes op Texel, een soort aardmannetjes die in de Sommeltjesberg wonen. Als het avond is komen deze wezentjes tot leven en dansen ze in het maanlicht. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in steen dus zodra het ochtend wordt zijn ze bijna niet meer te vinden. Een aantal Sommeltjes zijn niet snel genoeg en die vind je langs de route.  


Het Sommeltjespad
Sommeltjes
Sommeltjes


Het Sommeltjespad

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad om bewustwording van de natuur onder kinderen te stimuleren. Het is te vergelijken met een kabouterpad, maar dan veel creatiever en met allerlei verrassingen onderweg.


Het Sommeltjespad
Verrassingen op het Sommeltjespad
Verrassing!


Het pad is 1,5 kilometer lang en ligt in ‘De Dennen’. Langs de route van het Sommeltjespad zijn overal stenen figuren te vinden, de Sommeltjes, waar kinderen naar op zoek kunnen gaan. Je vindt ze in allerlei soorten, vormen en maten. Onderweg kom je niet alleen Sommeltjes tegen. Als je goed kijkt zie je ook overal dieren die op Texel leven van hout en andere verrassingen. 


Dieren van hout
Dieren van hout
Dieren van hout.


De route

De route is te volgen door de paaltjes met de voetjes te volgen. Maar je komt niet alleen paaltjes met voetjes tegen, er zijn ook paaltjes met oogjes. De oogjes geven aan dat je goed moet kijken, omdat er ergens op die plek iets te vinden is. Soms op de grond, soms in een boom en een andere keer in de lucht. 


Het Sommeltjespad
Volg de voetjes en de oogjes op het Sommeltjespad


Langs de route kom je veel plekken tegen waar je even zou kunnen gaan zitten. Er zijn bankjes en picknicktafels, maar ook paddenstoelen voor kinderen om op te zitten. 


Het Sommeltjespad
Soms moet je goed kijken.


Waar is het?

Het Sommeltjespad ligt in natuurgebied ‘De Dennen’ op Texel en is te vinden aan de Pelikaanweg in het Californië Bos, vlakbij De Koog. 


De start van het Sommeltjespad
De start van het Sommeltjespad


Aan de rand van het bos kun je je fiets of auto (gratis) parkeren en vind je een grote boog waar je onderdoor moet lopen. Dit is de start van de route van 1,5 km. 


Het Sommeltjespad
Het Sommeltjespad


Goed om te weten

Het Sommeltjespad is geheel gratis en de route is ook goed toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. 


Een verstopt Sommeltje.
Een verstopt Sommeltje.


Wat mij betreft echt een tip om naartoe te gaan als je met kinderen op Texel bent! 


Er zijn zelfs kabouters!
Er waren zelfs kabouters!


Wil je meer lezen over leuke activiteiten met kinderen op Texel? Lees dan onze Texel tips hier, of lees alles over ons bezoekje aan Zeehondenopvang Ecomare, onze ervaring bij het Maritiem- en Juttersmuseum op Texel, wat we van De Schapenboerderij Texel vonden of over hoe je krabben kunt vangen in Oudeschild aan de Waddenhaven. 


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over:

Wil je
meer lezen?