Naar Ecomare met kids

In deze blog

Ben je met kinderen op Texel, dan mag een bezoekje aan Ecomare niet ontbreken. Ecomare ligt in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ en bestaat uit een natuurmuseum, een vogel- en zeehondenopvang, een aquarium en een prachtig duingebied. In het natuurmuseum leer je alles over de onderwaterwereld, de Wadden- en de Noordzee. Er zijn verschillende tentoonstellingen waar je bijvoorbeeld reusachtige walvisskeletten kunt bewonderen. Maar je kunt ook een kijkje nemen in de zeehondenopvang zelf, waar je de zeehonden van heel dichtbij kunt zien. Hier worden naast vogels, ongeveer honderd zeehonden per jaar opgevangen. Én er is ook nog een speeltuin waar de kids hun ei even kwijt kunnen. Onze boys vonden een bezoek aan Ecomare fantastisch! 


Ecomare
Ecomare


Zeehondenopvang

Niet alle zeehonden die op het strand worden aangetroffen hebben hulp nodig. Maar in Ecomare worden de zeehonden opgevangen die het op eigen kracht niet zouden redden. Per jaar vangt Ecomare ongeveer 100 zeehonden op. Bijvoorbeeld zeehonden die gewond of verzwakt zijn of jonge zeehondjes zie hun moeder kwijt zijn en nog niet voor zichzelf kunnen zorgen. 


Zeehondje
Dit lieve zeehondjes mocht bijna weer terug naar zee.


In Ecomare kun je het hele proces en alle stadia van de opvang zien. De allerkleinste en zwakste zeehondjes blijven in quarantaine (dit zie je achter glas). Wanneer ze sterk genoeg zijn krijgen ze een eigen badje en wanneer het nog beter gaat gaan ze naar de ruimere buitenbassins waar je ze kunt zien spelen, zwemmen of zonnen. Als de zeehondjes volledig zijn aangesterkt worden ze weer uitgezet op het Texelse strand of op een zandbank in zee. 


Ecomare
Ecomare


Naast de zeehonden die door Ecomare worden gered en opgevangen, zijn er ook een aantal vaste bewoners. Dit zijn bijvoorbeeld hele oude zeehonden of dieren die blind zijn of niet genoeg tanden meer hebben en het niet zouden redden als ze in het wild zouden leven.


Ecomare
Ecomare


Er zijn vooral zeehonden die in de Noordzee en Waddenzee leven, maar er zwemt ook een ringelrob bij Ecomare. Deze zeehondensoort komt voor in het noordpoolgebied, maar komt af en toe als dwaalgast in de Noord- of Waddenzee terecht. 


Ecomare
Zo dichtbij!


Zeehonden voeren

Twee keer per dag kun je aanwezig zijn bij het voeren van de zeehonden in Ecomare. Toen wij er waren was dat om 11.00 uur en om 15.30 uur, maar check van tevoren even hun website voor de zekerheid. De zeehonden weten precies wanneer ze de viskar kunnen verwachten en zitten er al helemaal klaar voor. Tijdens het voeren vertelt de verzorgster van alles over de zeehonden en specifiek over de dieren die daar op dat moment zijn. Heel interessant! 


Zeehonden voeren!
Zeehonden voeren!


Ook de meeuwen weten dat het etenstijd is en proberen uit alle macht haringen uit de emmer te stelen. Soms lukt het en dan moet je oppassen! Ze zijn dan namelijk ineens een stuk zwaarder en kunnen geen hoogte meer krijgen, waardoor je op tijd moet bukken als je net op hun vliegroute staat! 


Zeehondjes in Ecomare
Zeehondjes in Ecomare.


Vogelopvang

Naast de zeehondenopvang is er ook een vogelopvang in Ecomare. Hier worden net als zeehonden, gewonde, met olie besmeurde en verzwakte vogels opgevangen. Na herstel worden de opgevangen vogels weer vrijgelaten. Daarnaast leven er in een grote vijver acht jan-van-genten, een aalscholver en vier bergeenden. Deze vogels zijn ooit opgevangen, maar niet voldoende hersteld om weer te kunnen jagen op zee. Ze zijn bijvoorbeeld blind of kunnen niet goed meer vliegen door een gebroken vleugel. Deze vogels helpen Ecomare nu door als een soort gastheer te functioneren. Nieuw opgevangen jan-van-genten voelen zich tussen hun soortgenoten veel beter thuis, waardoor ze beter herstellen en sneller weer terug kunnen naar zee. 


Heel veel vogels.
Toen wij er waren was er vogelgriep op Texel, dus we moesten het helaas met opgezette vogels doen in het natuurmuseum.


Zeeaquarium

Ecomare heeft een aantal aquaria, waar allerlei leefgebieden zijn nagebootst. Je kunt hier verschillende soorten grote en kleine vissen, schaal- en schelpdieren en andere waterdieren bewonderen. Van krabben en zeesterren tot haaien en roggen. 

Ecomare aquarium
Een van de aquaria bij Ecomare

Ecomare
Een schildpadden skelet


Natuurmuseum 

In het natuurmuseum van Ecomare leer je alles over de onderwaterwereld, de Wadden- en de Noordzee. Er zijn verschillende tentoonstellingen met wisselende thema’s over het wad, de zee en de dieren die er leven. Zo is er een tentoonstelling met reusachtige walvisskeletten en een tentoonstelling over ons wonderlijk wad. 


Ecomare

Natuurmuseum
Het natuurmuseum is heel interactief.


Duinpark

Aan Ecomare is ook een Duinpark verbonden, dat alleen vanaf daar te bereiken is. Je kunt kiezen uit verschillende wandelingen, bijvoorbeeld een kinderwandeling (met allerlei leuke opdrachten onderweg) of een rondwandeling van ongeveer 1,5 kilometer. Onderweg kom je allerlei leuke weetjes tegen, over het duinlandschap, de planten en de dieren die er leven. 


Duinpark
Ecomare ligt middenin de duinen van Texel.


Speeltuin

En last but not least is er ook nog een superleuke speeltuin in Ecomare. Met een klimmuur, een zandbak en een heleboel leuke speeltoestellen. 


Speeltuin Ecomare
Spelen in Ecomare.


Praktische informatie 

Ecomare is elke dag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur. Je kunt tickets alvast online bestellen of ter plekke aan de kassa kopen. Een museumjaarkaart is hier niet geldig. Je betaald voor volwassenen € 14,50 voor een kaartje (2022), kinderen t/m 13 jaar € 10,50 en kinderen onder de 3 jaar zijn gratis. Ook handig: er zijn gratis buggy’s te leen, dus als je op de fiets komt, hoef je die niet mee te slepen! 


Je vindt Ecomare aan de Ruijslaan 92, 1796 AZ in de Koog op Texel. 


Heel veel vogels!
Heel veel vogels!


Ecomare steunen

Jonge en zieke zeehonden, vogels die onder de olie zitten, eendenkuikens die hun moeder zijn kwijtgeraakt. In de opvang van Ecomare krijgen ze de professionele zorg die ze nodig hebben. Om te helpen kun je een zeehond adopteren, Vriend worden of vrijblijvend een eenmalige gift doen. Een mooi doel wat mij betreft! Op hun website staat precies wat de mogelijkheden zijn. 


Zeehondjes van heel dichtbij
Je ziet de zeehonden van zo dichtbij. Onze kleine boys kregen er geen genoeg van!


Wil je meer lezen over leuke activiteiten met kinderen op Texel? Lees dan onze Texel tips hier, of lees alles over het Sommeltjespad, onze ervaring bij het Maritiem- en Juttersmuseum op Texel, wat we van De Schapenboerderij Texel vonden of over hoe je krabben kunt vangen in Oudeschild aan de Waddenhaven. 


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over: of

Wil je
meer lezen?