De leukste kersttradities met kinderen

In deze blog

I’m a sucker for Christmas. En dat komt onder andere door heerlijke kersttradities. Zowel de jaarlijks terugkerende tradities die ik aan het creëren ben met mijn boys, als de warme herinneringen uit mijn eigen jeugd. Een kersttraditie kan iets heel kleins zijn, maar zorgt voor de ultieme quality time met je gezin, vrienden of familie, is echt iets van jullie samen én zorgt als het goed is voor de mooiste herinneringen. Ik koester deze momenten als geen ander en deel dan ook graag een aantal super leuke kersttradities met kinderen ter inspiratie voor een heerlijke kerst!


Adventskalender op 1 december

Inmiddels is het bij ons traditie geworden dat de boys op 30 november hun schoen mogen zetten en dat er op 1 december een adventskalender van LEGO of Playmobil in hun schoen zit. Ze kunnen dan gelijk het eerste vakje openmaken en vanaf dat moment elke ochtend tot aan kerst. Iedere ochtend een feestje en het helpt ze bij het aftellen naar kerstavond. Ik vind de adventskalenders echt fantastisch en de boys al helemaal! 


LEGO Adventskalender is een fantastische kersttraditie!
LEGO Adventskalenders zijn een hit, een goede start qua kersttradities!


Een kerstboom uitzoeken en versieren

Met z’n allen op pad om de mooiste kerstboom uit te zoeken. Thuis alle kerstspullen van zolder halen, de eerste kerstmuziek van het jaar aanzetten en samen de boom en ons huis zo mooi mogelijk versieren. Een heerlijke kersttraditie!


Heerlijke kersttradities met kinderen: de kerstboom uitzoeken
Samen de mooiste kerstboom uitzoeken…


Jaarlijkse kerstbal

Naast het met elkaar uitzoeken van een mooie kerstboom, hebben we ook de traditie dat de boys elk jaar een nieuwe kerstbal of hanger mogen uitzoeken voor in de boom. Heerlijk vind ik het om met ze op kerstballenjacht te gaan. Onze boom wordt steeds persoonlijker, vol met herinneringen en ik vind het fantastisch om te zien hoe de kids elk jaar toch net weer een andere soort hanger uitkiezen dan het jaar ervoor. Hun keuze groeit mee met hun leeftijd en interesses, heerlijk vind ik dat. Deze traditie willen we er dan ook zo lang mogelijk in proberen te houden.


Jaarlijkse kerstbal traditie
Jaarlijkse kerstbal traditie, dit was de buit van dit jaar!


Kerstkoekjes 

Elk jaar koop ik voor de jongens een DIY kerstkoekjes kit, waar de gingerbread koekjes al kant en klaar in zitten, maar die nog wel versierd kunnen worden. De boys vinden het fantastisch. Zo’n DIY-pakketje is ideaal, omdat je de koekjes niet hoeft te bakken en je dus ook maar één koekje per keer kunt versieren. Meestal bakken we ook nog een keer échte kerstkoekjes, maar als dat niet lukt door de drukte in de decembermaand, hebben we in ieder geval toch genoten van het versieren van kerstkoekjes met deze kit.


Dit jaar gingen we voor deze kerstboompjes! 


DIY kerstkoekjes kit
Eén van de heerlijkste kersttradities, DIY kerstkoekjes met per stuk verpakte koekjes!


Kerstkaarten knutselen

Voor veel mensen is het traditie om dierbaren een kerstkaartje of kerstwens te sturen in december. Bij ons knutselen de boys elk jaar zelf een aantal kerstkaartjes. Niet voor ons hele adressenbestand, maar voor hun beste vriendjes, opa’s en oma’s, neefjes, nichtjes, juffen of wie ze op dat moment willen. Ik vind het een mooie traditie, dus haal ik in de weken voor december allerlei kerst knutselspullen in huis, zodat de boys vol enthousiasme aan de slag kunnen om kaarten te maken als ze dat willen. Als ze klaar zijn doen we ze bij vriendjes in de buurt in de bus, versturen we er een paar met de post of worden ze mee naar school genomen. Op elk kaartje schrijf ik een door mijn zoon (5) gedicteerde (vaak hilarische) persoonlijke boodschap of wens, hij schrijft zelf zijn naam en klaar is de kerstkaart! 


Kerstkaarten maken is een van de bijzonderste kersttradities!
Kerstkaarten maken voor vriendjes en familie!


Kerstontbijt en cadeautjes onder de boom

Op één van de kerstdagen, afhankelijk van onze kerstplanning, doen we thuis een uitgebreid kerstontbijt mét cadeautjes die dan inmiddels al weken onder de boom liggen. Lekker in pyjama met elkaar de cadeautjes openmaken en genieten van een uitgebreid ontbijt aan een mooi gedekte kersttafel. Een kerststol, eitjes, croissantjes, cinnamon rolls, warme broodjes, scones, vers fruit, speciaal beleg, kerstchocolaatjes, sneeuwpop pannenkoeken, kerstmannen spiesjes, ik pak helemaal uit en I love it! 


Kerstontbijt
Uitpakken met het kerstontbijt. Bron madebyellen


Kerstfilm(s)

Om ergens een rustmomentje in te bouwen tijdens de vaak drukke kerstdagen of op een kerstdag waarop niet veel gepland staat, maken we elk jaar een thuisbioscoop. Alle kussens op de grond, dekentjes en plaids erbij, warme chocolademelk met slagroom, popcorn, kerst left-overs en heerlijk met elkaar een kidsproof kerstfilm kijken. Christmas Chronicles (1 en 2) zijn tot nu toe favoriet, maar ook The Grinch vindt mijn zoon van 5 fantastisch. 


Ook heerlijk om (als daar tijd voor is en het weer het toelaat) eerst even met elkaar naar buiten te gaan. Maak een lekkere wandeling, ga naar het bos of het strand, een rondje fietsen of naar een speeltuin. Als het maar lekker even buiten is. De kids kunnen hun ei kwijt en die chille kerstfilm is daarna nóg relaxter.


Thuisbioscoop maken is een heerlijke kersttraditie
Een thuisbioscoop maken is een heerlijke traditie! Bron: walljar


Vuurtje maken in de tuin 

Als het weer het toelaat proberen we elk jaar met vrienden, familie of met ons gezin rond de kerst een vuurtje te maken in de tuin, glühwein te drinken en marshmallows te roosteren boven het vuur. We bakken pizza’s op de BBQ en maken ‘s mores van de marshmallows. Je kunt mij (en de boys) niet gelukkiger maken, dus dit is sowieso één van mijn lievelings kersttradities! 


kampvuurtje in de tuin
Kampvuurtje maken in de tuin met marshmallow, glühwein en pizza’s!


Kerstdorp maken

Mijn zoon vind de huisjes van kerstdorpen magisch. In een tuincentrum kan hij uren kijken naar het fantastisch opgebouwde winterwonderland. We hebben inmiddels een aantal items die hij voor zijn eigen kerstdorp kan gebruiken, maar hij vult dit gerust aan met alles wat hij kan vinden en erbij past. Elk jaar maken we dus ons eigen winterwonderland.


Onderdelen uit zijn LEGO adventskalender, andere LEGO-bouwwerkjes, huisjes die we bij de postcode loterij kregen (en die van opa en oma en iedereen die hem kwijt wilde), de kerst DUPLO-set van zijn broertje, kerstboompjes, speelgoeddieren en ga zo maar door. Beetje nep-sneeuw en lichtjes erbij en het kerstdorp van mijn zoon kan niet meer stuk! 


Een kerstdorp maken is een van de leukste kersttradities!
Eén van de leukste kersttradities met de boys, hun eigen creatieve kerstdorp maken!


Kerstmarkt bezoeken

En last but not least is het een traditie geworden om elk jaar een leuke kerstmarkt te bezoeken. Meestal in onze eigen stad Leiden, maar elke kerstmarkt heeft zijn charme. De laatste kerstinkopen doen, bijzondere hapjes proeven, warme chocolademelk of glühwein drinken, schaatsen op de ijsbaan, it’s that time of the year!


Kersttradities: naar een kerstmarkt
De jaarlijkse kerstmarkt is een heerlijke kersttraditie!


Dit waren onze kersttradities die we er elk jaar met de kids proberen in te houden. Ben je nog op zoek naar leuke ideeën voor kidsproof kersthapjes? Klik hier! Of kan je wel wat tips en inspiratie voor een gezellige kerst met kinderen gebruiken? Klik dan hier!



Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over: of

Wil je
meer lezen?