Wintersport met kinderen

In deze blog

Wintersport is de mooiste vakantie van het jaar. Tenminste dat vind ik. En een wintersport met kinderen is ook fantastisch (echt!). Samen sneeuwpoppen en iglo’s bouwen, sneeuwballengevechten houden, de hele dag sleeën en schansjes maken, met de gondel naar boven, warme apfelstrudel in de zon, kaasfonduen op de piste, après skiën met het hele gezin… Een wintersport met kids is geweldig. Je moet het alleen wel goed voorbereiden. Want een lange autorit met twee stoeiende kids op de achterbank, slepen met skispullen, één van de boys die moet plassen als nét alle lagen skikleding aan zijn, een vieze luier in de gondel… Dat gaat ongetwijfeld gebeuren!


Het is handig van tevoren een plan te hebben. Dus ben je van plan om een weekje naar de sneeuw te gaan met kinderen? Lees dan verder over de tofste skigebieden voor een wintersport met kinderen, leuke (winter)activiteiten met de kids, tips voor die lange autorit ernaartoe, informatie over skilessen en natuurlijk alles over wat je wel (of juist niet) moet meenemen als je naar de sneeuw gaat met kids. 



Wintersport met kinderen is voor alle leeftijden

Ga je op wintersport met kinderen? Dan is de keuze van je wintersportbestemming onder andere afhankelijk van de leeftijd van je kinderen of de samenstelling van het gezelschap waarmee je op vakantie gaat. Wanneer je op wintersport met een baby gaat zijn er andere dingen belangrijk dan als je op wintersport gaat met tieners. Waar kun je per leeftijdscategorie het beste op letten?


Op wintersport met een baby 

Op wintersport met een baby kan prima, je moet alleen je activiteiten (en misschien je verwachtingen) iets bijstellen. Ga lekker samen wandelen, sleeën en gewoon genieten van de prachtige omgeving. Als je met meerdere gezinnen, vrienden of opa’s en oma’s op wintersport gaat kun je de zorg voor je kleintje wellicht afwisselen en verdelen? Ook zijn er gebieden met speciale kinderhotels, waar kinderopvang mogelijk is. Dit moet bij je passen, maar geeft je wel de mogelijkheid om zelf ook een paar uurtjes te kunnen skiën. Zorg er in ieder geval voor dat je baby goed beschermd is tegen de kou, maar ook tegen felle zon. Check van tevoren welke babyfaciliteiten er in je accommodatie beschikbaar zijn, zoals een babybedje, kinderstoel of aankleedkussen. Dat scheelt een hoop gesleep met spullen. En doe verder vooral rustig aan en plan (voor je baby) niet teveel op één dag.


Op wintersport met een peuter 

Ga je met peuters op wintersport dan is het vaak al voldoende als er een (niet te steile) helling is waar ze met een slee of mini skietjes vanaf kunnen glijden. Of als er een plek is waar een sneeuwpop of iglo gebouwd kan worden. Veel meer hebben kinderen op deze leeftijd niet nodig om zich uren te kunnen vermaken in de sneeuw. Wel is het natuurlijk extra leuk als er in de omgeving nog meer toffe (winter)activiteiten te doen zijn. Denk aan rodelen, schaatsen, husky- of arrensleetochten, een zwembad of een bioscoop. Hier kun je dus van tevoren alvast op letten bij het boeken van een accommodatie.


Tip van ons: neem een sneeuwschep mee als je op wintersport gaat met kleine kids. Sneeuwbunkers, forten, schansjes om met een noodvaart overheen te sleeën, knikkersneeuwbanen… De mogelijkheden met een sneeuwschep zijn oneindig en wat ons betreft één van de beste items om mee te nemen naar de sneeuw. Bij ons wordt de schep zelfs gebruikt als slee.


Wintersport met kids
Een sneeuwschep is een hit als je op wintersport gaat met kids!


En ook een echte slee meenemen op wintersport met kinderen van deze leeftijd is altijd een goed idee. Niet alleen om de hele dag van elk bergje dat je tegenkomt af te kunnen sleeën, maar het is ook gewoon een heel handig vervoersmiddel voor de kids. Bijvoorbeeld als je even boodschappen gaat doen of ergens iets wil eten of drinken in het dorp. Kids in de slee en je hoort ze niet meer!


Een slee op wintersport met kinds is top!
Een slee op wintersport met kinderen is top!


Op wintersport met kleuters en oudere kinderen

Vanaf 4 of 5 jaar beginnen veel kinderen met skiën. Als je op wintersport met kinderen vanaf deze leeftijd gaat is het dus belangrijk om van tevoren te kijken naar de mogelijkheden voor skiles en een leuk kinderland. Vind je het belangrijk dat er Nederlandstalige skileraren zijn? Dan kun je ook dat van tevoren alvast uitzoeken. Kunnen je kids al een beetje skiën dan is het leuk als er een funpark of speciale kinderpistes zijn. Gaan ze al mee de berg op? Dan zijn voldoende blauwe pistes fijn, zodat je ook af en toe als gezin samen kunt skiën. En ook voor deze leeftijd is het natuurlijk leuk als er naast het skiën nog andere (winter)activiteiten te doen zijn. Een ijsbaan, rodelen, een huskytocht of een tochtje met een sneeuwscooter, ijsklimmen of ijskarten. Voor elke leeftijd zijn er vaak hele toffe winterse activiteiten die een wintersportvakantie afwisselend en daardoor nóg leuker maken! 


Als je kinderen skiles krijgen en naar een skiklasje gaan, geeft dat je de tijd om zelf ook te gaan skiën (mits er geen kleinere kids meegaan natuurlijk). Hou er wel rekening mee dat kinderen vaak maar een dagdeel skiles hebben. Wanneer je dus voor een enorm uitgestrekt skigebied hebt gekozen, omdat je denkt lekker te kunnen gaan touren als de kinderen op les zijn, valt dat vaak tegen. Je ski tijd is beperkter en de vraag is of je aan al die pistes toekomt. Een kleiner (en daardoor vaak goedkoper) gebied is dan ook een prima optie.



Wat zijn de leukste skigebieden voor een wintersport met kinderen? 

Ga je op wintersport met kinderen? Dan is de eerste stap het vinden van een tof skigebied. Een gebied waar voldoende te doen is voor de kids, maar natuurlijk ook voor jezelf. Wat zijn de beste skigebieden voor een wintersport met kinderen? Waar moet je op letten? En waar kunnen kinderen goed (en veilig) leren skiën? Wij hebben er een apart artikel over geschreven met heel veel toffe kindvriendelijke wintersportbestemmingen in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Check hier de leukste skigebieden voor kinderen.


De leukste skigebieden met kinderen
Klik hier voor de leukste skigebieden voor kinderen!


Skiën met kinderen, welke accommodatie? 

Heb je een wintersportgebied gekozen? Dan kun je op zoek naar een fijne accommodatie. Welke accommodatie je kiest is natuurlijk ook weer helemaal afhankelijk van je wensen en de samenstelling van het gezelschap. Wil je een groot chalet met de hele familie? Ga je voor een accommodatie direct aan de piste of naast de liften? Hou je van een luxe hotel met zwembad en kidsclub of liever een appartement waar je zelf kunt koken? Moet er nog rekening gehouden worden met middagslaapjes van kleine kids? Zijn er kinderen die op skiles gaan en wil je niet te ver slepen met alle spullen naar het skiklasje? Zo zijn er veel vragen waar je van tevoren over na kunt denken voordat je een accommodatie kiest. 


Appartement, chalet of hotel?

Veel jonge gezinnen kiezen voor een verblijf in een appartement. Je kunt dan gemakkelijk zelf koken, flesjes of fruithapjes maken en je hoeft niet elke avond in een restaurant te eten met (vermoeide) kids. Met iets oudere kinderen kan een hotel met (buffet)restaurant en extra faciliteiten voor de kinderen, zoals een kidsclub en een zwembad juist weer perfect zijn. Ga je met een grotere groep vrienden of familie op wintersport? Dan is een groot chalet, waarbij iedereen in hetzelfde huis verblijft, top. 


Gaat jouw voorkeur uit naar een Chalet? Dan is het een aanrader om eens te kijken naar de accommodaties bij Chalet.nl. Je kunt op hun website namelijk filteren op de leukste accommodaties voor gezinnen met kinderen. Daarbij is er gelet op (extra) faciliteiten voor kinderen en een gunstige ligging ten opzichte van de piste en skischolen. 


Gaat je voorkeur uit naar een kindvriendelijk hotel? Dan is het goed om te weten dat er in Oostenrijk speciale kinderhotels zijn. In kinderhotels zijn gezinnen met kinderen of grote families aan het juiste adres. Er zijn speciale familiekamers, mogelijkheden voor kinderopvang, een kidsclub, vaak een zwembad en nog veel meer leuke dingen om kinderen te vermaken tijdens een wintersportvakantie. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van leuke kinderhotels. Ideaal!


Ligging van de accommodatie

Wil je een accommodatie die direct aan de piste ligt? Pal naast de gondel? Direct aan de kinderweide? Of iets rustiger gelegen, maar dichtbij een skibushalte? Of ga je met eigen vervoer naar het skigebied? Alles kan en ook alles heeft voor- en nadelen. 


Het is aan te raden om van tevoren na te denken over wat je het prettigst vindt qua ligging. Let daarbij op de samenstelling van het gezelschap waarmee je op wintersport gaat. De accommodatie kan namelijk volgens de aanbieder direct aan de piste liggen, maar als je kids hebt die skiles nemen of de gondel ligt heel ergens anders, dan moet je alsnog elke dag slepen met spullen. Geen probleem als je je daarop instelt of er een goede verbinding is met een skibus. Maar als je denkt dat je vanaf je accommodatie direct op je ski’s kunt stappen, kan dat tegenvallen. En dat is zonde.


Wanneer je in een schoolvakantie naar een wintersportbestemming gaat, dan is het goed om rekening te houden met de drukte. Als je een stukje met de auto naar de liften moet rijden, is het vaak heel lastig om een parkeerplek te vinden. En als je al een parkeerplek vindt, dan moet je meestal nog een héél eind lopen, omdat je achteraan dat enorme parkeerterrein staat. Moet je dus alsnog slepen met alle spullen, op je skischoenen…


Een skibus zet je meestal voor de liften af. Een skibushalte dichtbij je accommodatie is dan wat ons betreft zeker aan te raden. Ook goed om rekening mee te houden dus!


Ons laatste chalet!
Onze laatste wintersport met kinderen was in een heerlijk chalet!


Is er nog meer te doen naast het skiën?

Van tevoren heb je natuurlijk een ideaalbeeld. Een stralend blauwe lucht, de hele dag samen buiten, apfelstrudel op het terras en iedereen vindt skiën fantastisch. Maar dat kan anders lopen als het weer bijvoorbeeld tegenzit, de kids nog te klein zijn om te skiën of het gewoon (nog) niet leuk vinden. Gelukkig zijn er op veel wintersportplekken ook andere dingen te doen naast het skiën zelf. Goed dus om ook dit van tevoren alvast te checken en wat leuke (winter)activiteiten uit te zoeken of te bedenken voordat je op wintersport gaat.


Activiteiten in de omgeving

Zit er bijvoorbeeld een zwembad bij je hotel of is er een plek in het dorp waar je mag zwemmen? Is er een ijsbaan waar je kunt schaatsen? Kun je in de omgeving wandelen met lama’s en alpaca’s, een ritje maken door de sneeuw met paarden in een grote slee of een arrensleetocht maken met husky’s? Voor iets oudere kids kun je op sommige plekken ijskarten, achterop een sneeuwscooter, rodelen of bobsleeën, ijsklimmen, iglo’s bouwen met een gids of (heel hard) glijden met een snowtube. Ook heb je soms de mogelijkheid om aan het einde van de dag mee te gaan in een pistebully. En hoe magisch is een tour voor kleine (en grote) jongens, waarbij je mee mag in een grote sneeuwschuiver die de piste prepareert?!



Vermaak je in het dorp of op de berg

Maar ook wat simpelere (en goedkopere) activiteiten zijn vaak perfect als je met kleine kids op wintersport bent. Denk bijvoorbeeld aan schansjes maken en heel hard van een bergje sleeën. Sneeuwballengevechten houden met een zelfgemaakt sneeuwfort. Levensgrote sneeuwpoppen of iglo’s bouwen. Lekker lunchen of een taartje eten in het dorp. Après skiën met het hele gezin. Of leuke (sneeuw)speeltuintjes zoeken in het dorp (die zijn er vaak genoeg). 


Ook is ‘gewoon’ met de gondel naar boven gaan met kids vaak al een attractie op zich. Ook als ze nog niet skiën. Alleen al het mechanisme van de liften voordat je instapt is voor veel jongens magisch. Laat staan als je ook nog in de gondel naar boven mag. Ga lekker spelen en lunchen op de berg en daarna weer met de gondel naar beneden. Je kunt vaak losse tickets kopen bij de lift, dan is een skipas voor die kleintjes dus helemaal niet nodig.


Sleeën is altijd een goed idee!
Sleeën is altijd goed met kids!


Wat neem je mee op wintersport met kinderen? 

Als je voor het eerst gaat skiën met kids dan heb je een heleboel spullen nodig. Een deel kun je huren of lenen, maar sommige spullen zijn echt wel handig om zelf aan te schaffen. Helaas groeien kinderen ook snel. Kleding of materiaal tweedehands scoren en doorgeven aan broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes is wat ons betreft dan ook een hele goede optie. Maar een wintersport met kinderen betekent écht meer dan alleen een warme jas of broek. Benieuwd naar dingen die wat ons betreft onmisbaar zijn als je naar de sneeuw gaat met kids? In dit artikel delen we onze tips! 


Wat neem je mee op een wintersport?
Wat neem je mee op een wintersport met kinderen?


Tips voor een lange autoreis met kids 

De lange autorit naar een wintersportbestemming toe is iets waar ik altijd een beetje tegenop zie. Natuurlijk is het afhankelijk naar welk skigebied je gaat, maar vaak ontkom je niet aan die lange autorit. Zeker als je sneeuwzekerheid wilt hebben. Liever niet met de auto? Dan is het is ook mogelijk om met de trein of het vliegtuig naar je wintersportbestemming te gaan. Maar als je op wintersport gaat met kids wil je het liefst toch zoveel mogelijk spullen meenemen. En juist dat gaat toch het best met de auto. Campingbedjes, een slee, ski’s en snowboards, helmen, wintersportkleding, een sneeuwschep, toch ook die buggy voor de zekerheid. En ga zo maar door… 


Ga je met de auto naar de Alpen dan kan dat in een dag. Alleen is een tussenstop met kids bij een fijn hotel wat ons betreft echt veel relaxter. Dan breek je de reis op in twee kortere reisdagen en kun je meestal files voorkomen. Iedereen komt dan ontspannen en uitgerust op de plaats van bestemming aan en de vakantie kan gelijk beginnen. Onderweg een hotel zoeken met een zwembad en een goed ontbijt is wat ons betreft perfect. Iedereen blij en ook dat is al vakantie.


Maar ook met tussenstop(s) is het een lange autorit en moet je de kids op de achterbank zien te vermaken. We hebben hier een apart artikel over geschreven met heel veel tips voor een lange autorit met kinderen. Check ‘m hier!  


Lange autorit met kinderen
Check hier onze tips voor een lange autorit met kinderen!


Skiën met kids, skiles of (nog) niet? 

In sommige gebieden worden er al ‘skilessen’ (of eigenlijk meer begeleid spelen in de sneeuw) georganiseerd vanaf 2 jaar. Mijn oudste zoon vond het op die leeftijd nog te spannend in een skiklasje, maar elk kind is natuurlijk anders. Er zijn kinderen die vanaf 3 jaar al kunnen skiën, maar de meeste kids vinden het pas leuk vanaf 4 of 5 jaar. Wat ons betreft is dat dan ook een mooie leeftijd om te beginnen met skiles. Als je kind dat zelf ook wil uiteraard. En ga je dan voor een Nederlandstalige skileraar (als die er is) of voor een coole local? Is het handig om de kids in Nederland alvast te laten wennen aan het gevoel van skiën op een rollerbaan of in een indoor skihal? Ook hier hebben we een apart artikel over geschreven met een aantal handige tips. Check ze hier!



Een laatste tip als je met kinderen in de sneeuw bent…

Laat voordat je iedereen aankleed en de deur uitgaat de kids plassen. Echt geloof me. Als je nét alle broeken, jassen, wanten, sjaals, mutsen en snowboots bij je rondrennende kids aan hebt gekregen, en er nét eentje moet plassen op het moment dat je naar buiten loopt… Dan ben je niet blij (en oververhit)… Skibroeken bestaan vaak uit één stuk. Dus in dat geval moet alles, ja echt ALLES, dan weer uit om naar de wc te kunnen… 



Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over:

Wil je
meer lezen?