Afgelopen februari gingen we met twee kids (toen 4 en 1) op wintersport. Eerlijk gezegd zag ik best een beetje op tegen zo’n lange autorit met kinderen. Want hoe hou je het met twee jongens van verschillende leeftijden, die normaal niet per se heel goed slapen in de auto, een beetje gezellig? Ik heb me vooraf suf gegoogled naar de beste adviezen en niet zonder succes. Het viel me alles mee, dus hierbij mijn tips!
Snacktasje
Ik had voor alle twee de jongens een tasje gemaakt met lekkere (gezonde en iets minder gezonde) snacks. De oudste had zijn eigen tas naast hem liggen en voor mijn zoontje van 1 kon ik er tijdens het rijden gemakkelijk bij.
Naast bakjes fruit en komkommer, krentenbollen, broodjes, wat koekjes en reepjes, zaten er ook rozijntjes, knijpfruit en drinken in de tas. Voor de oudste was er ook een surprise ei en zat er een zakje popcorn in. De achterbank was op de plaats van bestemming niet zo schoon meer als toen we vertrokken, maar gelukkig was er niets wat er niet meer uit ging. Én ze waren vaak toch weer even zoet met kleine snacks.
Tasje met speelgoed voor onderweg
Naast een snacktasje had ik ook voor allebei een tasje gemaakt met wat van hun favoriete (kleine) speelgoed van thuis. Hierin zat bijvoorbeeld een tekenboek met potloden en stickers, een klein doosje LEGO, een voorleesboekje, een auto met een dino, de favoriete knuffels en de iPad (mét vooraf gedownloade filmpjes op Netflix).
Kleine cadeautjes
Ook had ik voor allebei een paar kleine cadeautjes ingepakt die ik af en toe kon geven als de vermaak-ideeën even op waren.
Voor mijn oudste zoon waren dat: raamstickers, een Janod Magnetibook met als thema voertuigen (groot succes!) en het spelletje Autobingo van Bruna (ook een groot succes!).
Voor de kleinste van net 1 vond ik het kiezen kleine cadeautjes iets lastiger. Want waar vermaakt zo’n kleintje zich even mee als hij niet kan bewegen (wat hij natuurlijk het allerliefste wil…)? Ook dit was uiteindelijk best goed gelukt. Voor hem had ik twee pop-its in de vorm van een bal en een dino (hier heeft hij zich écht heel lang mee vermaakt) en een sleutelbos met geluidjes van VTech.
Praktische stuff
Natuurlijk konden snoetenpoetsers en billendoekjes tijdens de autorit niet ontbreken, een luiertasje met de gebruikelijke spullen voor de kleinste (en makkelijk voor het grijpen), eten en drinken voor onszelf (je zou het bijna vergeten), voldoende water, oplader voor je telefoon (zeker wanneer je Google Maps gebruikt om op de plaats van bestemming te komen), een leeg plastic zakje voor afval (of kots, maar daar kom ik later op), een fijne afspeellijst met muziek, een zonneschermpje en een dekentje of kussen, zodat de kids makkelijk kunnen slapen.
Wagenziek
En dan dus de kots. Ik ben zelf altijd snel misselijk in een auto dus het verbaasd me niet dat mijn kinderen daar ook last van hebben. Toch was ik er op de terugweg vanuit Oostenrijk niet helemaal goed op voorbereid, omdat het op de heenweg zonder problemen was verlopen. ‘s Ochtends vroeg de autorit naar huis starten in de bergen zonder een heel uitgebreid ontbijt was misschien niet zo’n goed idee. Na ongeveer een uur onderweg werd de hele achterbank onder gespuugd. Gelukkig had ik voor allebei de kids een extra setje schone kleding klaarliggen, dus dat kon bij de eerstvolgende afrit gemakkelijk verschoond worden, maar een (kots)zakje bij de hand zonder eerst de broodjes eruit te hoeven gooien was misschien ook een goed idee geweest.
Inmiddels hebben we ook de Seaband aangeschaft. Een polsbandje voor kinderen (of voor volwassenen in een andere maat) die op basis van acupressuur misselijkheid tegengaat. Of het (gedeeltelijk) mentaal is of een combinatie met een specifiek drukpunt weet ik niet, maar het werkt!
Goeie reis!
Op zoek naar een uitje iets dichterbij huis? Klik hier!