Wat te doen in Ribe met kinderen

In deze blog

Op ongeveer 670 kilometer vanaf Utrecht in Zuid-Jutland ligt het prachtige Ribe, de oudste stad van Denemarken. Ribe is geen grote stad, maar wel een plek met enorm veel geschiedenis en er is genoeg te doen, zeker ook voor kinderen. Het oude stadje is prachtig om doorheen te lopen. Oude keienstraatjes vol met gekleurde huisjes, een indrukwekkende dom op het plein, kleine beekjes en de rivier de Ribe Vestera die dwars door de stad loopt. Leuke terrasjes, de lekkerste ijsjes en kaneelbroodjes, een openbaar zwembad en het Ribe Vikingcenter ligt om te hoek. Wij waren vier dagen in Ribe met de kids en hebben ons prima vermaakt!   


Prachtige oude kleurrijke straatjes in Ribe
Prachtige oude kleurrijke straatjes in Ribe.


Overnachten in het Ribe Byferie Resort 

We sliepen 4 nachten in een fijn appartement op het Ribe Byferie Resort. 10 minuten lopen naar het centrum van Ribe en pal voor ons huisje een fantastische Vikingspeeltuin. Het Ribe Byferie Resort is een soort mini dorpje in een dorp. Het is een kleinschalig park met huisjes en appartementen. Een perfecte uitvalsbasis om Ribe en omgeving te ontdekken wat ons betreft.


Vikingspeeltuin bij Ribe Byferie Resort
Vikingspeeltuin bij het Ribe Byferie Resort.


Wat is er te doen in Ribe met kinderen?

Ribe is een prachtig stadje is om doorheen te lopen, maar daarnaast hebben we ook een aantal toffe plekjes ontdekt in en om Ribe in de vier dagen dat we er waren. 


Bakker Pompei 

Een begrip in Ribe en omgeving is bakker Pompei. Je vindt er de allerlekkerste verse broodjes en er is enorm veel keus. Als je in het Ribe Byferie Resort verblijft zoals wij, kun je de broodjes ook bestellen bij de receptie (een dag van tevoren) en ze ‘s ochtends vanaf half acht daar ophalen. Ik vond het heerlijk om ‘s ochtends een wandeling naar de bakker te maken (ongeveer 15 minuten lopen) vanaf Ribe Byferie. Genoeg tijd om te bedenken wat ik mee zou nemen voor het ontbijt. Kanelstang (kaneelbroodjes), spandauer (een soort Deense koffiebroodjes), wienerkringle (bladerdeeg met amandelspijs en noten), rundstykker (kleine harde broodjes) of toch nog een extra gammeldansk (heel zuurdesembrood). De kanelstang was hier sowieso de lekkerste van onze hele roadtrip door Denemarken. Aanrader dus om minimaal één keer naar bakker Pompei te gaan als je in de buurt van Ribe bent of verblijft.


Bakker Pompei in Ribe
Bakker Pompei in Ribe.


De lekkerste ijsjes 

Haal een ijsje bij Isvaflen aan het water. De keuze aan ijs is enorm, de koffie was ok (voor echt goede koffie zou ik naar Temper Chokolade gaan) en de wafels waren heerlijk. Je kunt in de ijswinkel zien hoe de ijshoorntjes gemaakt worden, want alles maken ze zelf.  


Ijsjes bij Isvaflen in Ribe met kinderen
IIsjes bij Isvaflen in Ribe met kinderen.


Temper Chokolade

Het allerlekkerst vonden we het verse sorbetijs bij Temper Chokolade. En niet alleen het ijs was fantastisch, de koffie was perfect en het assortiment flødeboller (de echte Deense ‘zoenen’) gigantisch. Echt een aanrader voor een fijne koffie- en ijs-stop! 


Temper Chokolade in Ribe
Temper Chokolade in Ribe


Ook de Pølse (Hot Dog) kraam tegenover Temper Chokolade is trouwens een aanrader. Perfecte échte Deense Pølse. Tip!  


Hot dogs in Ribe
Perfecte échte Deense Pølse in Ribe.


Wijn en ontbijt bij Postgaarden

Een goede wijnshop in het centrum van Ribe is Postgaarden. Naast het kopen van wijn is het ook een perfecte stop voor goede koffie én goed eten. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk ontbijten of lunchen. Wij hebben een typisch Deens ontbijtje op en dat was top. Aanrader! 


Postgaarden Ribe
Postgaarden Ribe


Pizza’s in de speeltuin

Met twee kleine kids uitgebreid eten in een restaurant is niet altijd een succes. Bij Pizza Express naast de Ribe Domkerk haalden we heerlijke pizza’s die we in de speeltuin, op het bankje in de zon, met een goede fles wijn van het hiervoor genoemde Postgaarden opaten. De kids waren niet uit de Vikingspeeltuin te krijgen, dus dit was een perfecte combi! 


Pizza in Ribe tegenover de Domkerk.
Pizza in Ribe tegenover de Domkerk.


Shoppen bij Idebutik

Ribe heeft best een aardig winkelstraatje met leuke winkeltjes. Mijn favoriet was zonder twijfel Overdammens Idebutik Ribe. Een relatief grote winkel met de meest fantastische items. Van speelgoed voor kinderen tot accessoires voor je huis. Geloof me, je wil er ALLES hebben.


 

Idebutik in Ribe
Idebutik in Ribe


De Dom op het plein in Ribe 

Middenin Ribe staat op het plein de prachtige Domkerk. Een van de best bewaarde Romaanse Domkerken in Denemarken en het kloppende hart van Ribe. Niet te missen, maar zeker de moeite waard. Vanaf de toren van de Borgertårnet heb je bovendien een prachtig uitzicht over de middeleeuwse straatjes van Ribe.  


De prachtige Domkerk van Ribe
De prachtige Domkerk van Ribe


Føtex Ribe 

Als je op zoek bent naar een goede supermarkt Ribe, dan is het een aanrader om naar ‘Føte’x aan de rand van Ribe te gaan. Føtex is een walhalla. Een enorme supermarkt met een gigantisch assortiment en heel veel verse producten.  



Openbaar zwembad in Ribe 

Ribe heeft een prima openbaar (zoutwater) zwembad, het Ribe Svømmebad. Leuk om een paar uurtjes heen te gaan. Er is een glijbaan en verschillende (hele hoge) duikplanken, een peuterbadje, een wedstrijdbad en een ondieper bad met allerlei speelattributen en ballen die je mag gebruiken. 


Bedenk wel dat de hygiënemaatregelen in Denemarken iets anders zijn dan we in Nederland gewend zijn. Kleedkamers zijn strikt gescheiden tussen mannen en vrouwen. Eigenlijk mocht ik niet samen met mijn zoon (5 jaar) in een kleedkamer, maar gelukkig kregen we de sleutel van een invalide kleedkamer, waardoor we wel tegelijk mochten omkleden en douchen. Dat douchen is dus een ding in Denemarken. Het de bedoeling dat je eerst zonder badkleding (dat wordt meerdere keren extra benadrukt) doucht. Je krijgt een sponsje mee waarmee je je moet wassen en pas daarna mag je badkleding aan en het zwembad betreden. Ik dacht in eerste instantie dat we in de maling werden genomen, maar ze nemen de maatregelen heel serieus. Nadat we teruggestuurd werden naar de kleedkamer, omdat ons haar niet nat genoeg was, konden we dan eindelijk het zwembad in en hebben we een hele leuke middag gehad. 


Ribe Svømmebad
Ribe Svømmebad is een prima zwembad als je in Ribe met kids verblijft.


Riplay Børnenes Ribe

Tegenover het zwembad in Ribe ontdekten we per toeval een enorme (openbare) speeltuin. Er zijn gigantische glijbanen, klimtoestellen, kabelbanen en een groot skatepark, maar er zijn ook schommels en kleinere glijbanen voor kleinere kids. Mega aanrader als je hier in de buurt bent!  


Riplay Børnenes Ribe
Riplay Børnenes Ribe, een super leuke speeltuin voor kinderen van alle leeftijden!


Fossielen zoeken bij Museum Sønderjylland

We hebben een fantastische middag gehad bij Museum Sønderjylland in het plaatsje Gram. Een klein museum over archeologie en natuur, waar je prachtige vondsten kunt bewonderen, máár waar je ook zelf op zoek mag naar fossielen in een oude kleigroeve in het bos. En dat vonden de boys echt héél tof. 


Via een korte route van ongeveer 800 meter vanaf het museum door het bos, mag je gaan graven op een 10 miljoen jaar oude zeebodem. Je krijgt een kaartje mee met fossielen die je hier zou kunnen vinden, zodat je ze kunt herkennen. Je kunt er ter plekke laarzen, scheppen, schroevendraaiers en ander handig graafmateriaal lenen. Wij waren de enige die op de vlakte waren én hebben een ‘Pleurotomoides Mariae’ schelp (dit werd ons verteld toen we de schelp lieten beoordelen door een deskundige) gevonden in de klei. Zó bijzonder om iets te vinden wat miljoenen jaren oud is én wat je ook nog mee naar huis mag nemen. 


Wat ons betreft écht een aanrader om dit kleine, maar schilderachtig gelegen museum te bezoeken met kinderen. Je voelt je een echte fossielenjager! 


Fossielen zoeken in de buurt van Ribe met kinderen


Fossielen zoeken in de buurt van Ribe met kids
Fossielen zoeken in de buurt van Ribe met kids is echt een aanrader!



Ribe Vikingcenter 

Op 5 minuten rijden van het Ribe Byferie Resort ligt het Ribe Vikingcenter waar je teruggaat in de tijd. Het is een openluchtmuseum waar een écht Vikingdorp van 1.300 jaar geleden is nagebouwd. Je kunt hier ervaren hoe het is om te leven als een Viking. Je ziet hoe de Vikingen woonden en werkten. Er zijn reconstructies gemaakt van Vikinghuizen en overal lopen ‘vrijwillige Vikingen’ rond die ook echt voor een bepaalde periode daar als een Viking leven. Ze dragen dezelfde kleding en eten en werken op dezelfde manier als de Vikingen deden. Kinderen kunnen een stempelkaart kopen (voor ongeveer € 4,-) waarmee je leuke activiteiten kunt doen in het Vikingcenter, zoals boogschieten, een zilveren munt slaan en een houten speer maken. Aanrader om dit te doen als je in Ribe met kinderen bent wat mij betreft. 



Ribe Vikingcenter


Ribe Vikingcenter


Ribe Vikingcenter


Ribe Vikingcenter
Het Ribe Vikingcenter is echt heel tof voor kinderen!


Naast het openluchtmuseum (het Ribe Vikingcenter) waar wij zijn geweest, is er in Ribe zelf ook een Viking Museum (Museum Ribes Vikinger). Een overzichtelijk museum over de geschiedenis van de Vikingen, op de plek waar Ripa (Ribe) rond het jaar 700 ontstond als marktplaats aan de rivier. Je kunt er gevonden voorwerpen bewonderen uit de Vikingtijd, waaraan men kon afleiden hoe de Vikingen leefden. Ook hier is een deel van een Vikingdorp nagebouwd. Er ligt bijvoorbeeld een Vikingschip waar je in mag kijken en er is een grote speelruimte voor kinderen waar ze zich kunnen verkleden en oude spellen kunnen spelen. 



Wat is er nog meer rondom Ribe met kinderen?

Omdat we vier nachten in Ribe sliepen hebben we best wat kunnen zien van Ribe en de omgeving. We hadden helaas niet genoeg tijd om alles van ons lijstje met leuke dingen in Ribe met kinderen te doen, dus die onthouden we voor een eventuele volgende keer. Mocht je naar Ribe met kinderen gaan, dan zijn hier nog wat toffe tips voor leuke uitjes: 


  • Vanaf Ribe is het ongeveer een uurtje rijden naar LEGOLAND®, LEGO® House en het WOW park in Billund. Wij zijn na Ribe doorgereden voor een paar dagen Billund, maar ook als je in Ribe verblijft is het een prima afstand om één van deze parken vanaf hier te bezoeken.  
  • Givskud Zoo Zootopia: een dierentuin inclusief een heel groot dinopark. Je kunt hier met je eigen auto door verschillende savannes rijden. Leuk als je langer in Ribe verblijft en een uitstapje wil maken dat iets verder weg ligt.
  • Het eiland Rømø is het meest zuidelijke eiland van de Deense Waddeneilanden en ligt ten noorden van het (Duitse) eiland Sylt. Je kunt er met de auto komen via een 10 kilometer lange brug. Extra speciaal aan Rømø is dat je er met de auto het strand op mag rijden. Vanuit Lakolk en bij het Sønderstrand mag je met je auto over het strand rijden. Een bijzondere ervaring, ineens gaat de weg over in zand en strand en ligt er een eindeloos breed zandstrand voor je, waar op random plekken auto’s en campers geparkeerd staan. Een onwerkelijk gezicht.
  • Krabben vangen op Mando. Vlakbij Ribe ligt het eilandje Mando waar je tijdens laagtij met de auto kunt komen. Ook kun je de traktorbus nemen, dan rij je door zee naar het eiland. Hier kun je een paar uur doorbrengen, wandelen, picknicken, strandkrabben vangen of vliegeren. Check wel van tevoren hoe laat de tractor bus rijdt. Benieuwd hoe je het beste krabben kunt vangen? Wij deden het op Texel en hadden veel succes, check het hier!
  • Ook Vejle is een aanrader om te bezoeken. Naast een lange winkelstraat vind je hier een grote overdekte shoppingmall. Maar het leukste voor de kids is de fantastische natuurspeeltuin aan de rand van Vejle. Naast houten klimtoestellen is er een boomklimpark (het Gorilla Park) en een hertenbos. Ook rijdt er in de zomer een ouderwetse stoomtrein naar Jelling en is het ook hier super leuk om met de boys krabben te vangen in de haven. En misschien spot je wel een bruinvis bij de fjord?!


Door naar Billund, hét kinderparadijs van Denemarken

Na vier dagen Ribe, reden we door naar onze volgende bestemming: Billund. Ongeveer een uurtje rijden vanaf Ribe. Benieuwd wat we allemaal in Billund hebben beleefd? Check het hier!


Wil je meer lezen over onze roadtrip door Denemarken met de kids? Hier lees je meer over onze route en wat we allemaal gedaan hebben. Of ben je benieuwd naar ons bezoek aan LEGOLAND? Hier lees je alles over LEGOLAND ! Of LEGO House? Check hier alles over LEGO House met kinderen!


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over:

Wil je
meer lezen?