Je eigen appelboom op Landgoed de Olmenhorst

In deze blog

Appels en peren plukken, kinderfeestjes, speurtochten, spelen in de speeltuin, je eigen appel- of perenboom adopteren, een drankje drinken op het terras, shoppen in de fruitloods… Op landgoed de Olmenhorst is zoveel te doen! 


Het landgoed 

Ze noemen zichzelf ‘De mooiste boomgaard van Nederland’ en wat ons betreft komt dat aardig in de buurt. Op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek groeien de lekkerste appels en peren, met liefde en aandacht geteeld volgens biologische principes. Inmiddels staan er 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen, op ruim 18 hectare aan boomgaarden.


Er worden populaire evenementen georganiseerd op de Olmenhorst zoals de Pinkstermarkt en de Appelparade in het voorjaar als de fruitbomen in bloesem staan en de Zelfplukweken met in die periode elke zondag ‘Le Marie Marché’ (een Franse markt) in de herfst. Dat laatste is echt super leuk! In de oogsttijd kun je van september t/m oktober op het landgoed terecht om zelf appels en peren te plukken. Op woensdag- en vrijdagmiddag en in het weekend kun je door de boomgaard lopen op zoek naar de lekkerste appels en peren. Ben je klaar dan laat je het wegen en reken je af. Ook worden er in deze periode allerlei extra activiteiten op het landgoed georganiseerd voor kinderen. Een feestje!  



Je eigen appelboom op Landgoed de Olmenhorst

Maar het aller aller leukste vinden wij om je eigen appelboom te adopteren op het landgoed. Onze zoon heeft dit voor zijn derde verjaardag gekregen als cadeau en heeft nu dus al een paar jaar zijn eigen appelboom (van het ras ‘Jonagored’) met naambordje op de boomgaard staan. Zijn eigen appelboom waar hij de groei en bloei van meemaakt. Van kale knop in de winter, mooie bloesem in de lente, groene blaadjes in de zomer, tot héél veel rijpe appels om te plukken in het najaar. 


Appels plukken bij de Olmenhorst
Tassen vol appels plukken bij de Olmenhorst.


In augustus krijgen we het plukschema van onze eigen boom via de mail en kunnen we gaan plukken als onze appels rijp zijn. Je kunt als je een eigen boom hebt elke dag terecht op de boomgaard en tot nu toe hebben wij elke keer een gigantische opbrengst. Meerdere kratten vol appels nemen we mee naar huis. Daarom gaan we meestal twee keer. Een keer aan het begin van de plukperiode en een keer aan het einde.


Appels plukken bij Landgoed de Olmenhorst
Kratten vol met appels!


En vervolgens gaan we natuurlijk het hele najaar samen appeltaarten, appelmoes en appelflappen maken, héél veel appels eten en appels brengen bij opa en oma of bij vriendjes in de buurt. De appels zijn tot 4 maanden te bewaren in de koelkast, dus na een plukperiode hebben we maandenlang profijt!  


Samen appeltaart bakken met de appels van de Olmenhorst
Samen appeltaart bakken met de appels van de Olmenhorst


Niet alleen appels plukken

Naast de mooie boomgaarden en het plukken van al het fruit kun je bij de Olmenhorst ook terecht in de leuke speeltuin, is er een fruitloods waar je koffie, thee, fris en gebak kunt halen. In het Appelcafé kun je lunchen, genieten van een high tea of een picknickmand bestellen en bovendien kunnen de kids een natuurspeurtocht doen door de boomgaard.


Meer weten of een leuk uitje plannen met je zoon of gezin? Klik hier voor meer informatie over Landgoed de Olmenhorst en hun activiteitenkalender. Wat ons betreft echt een tip om hier naartoe te gaan! 


Adres van de Olmenhorst

De Olmenhorst is gevestigd in Lisserbroek vlakbij Lisse. Het adres van het Landgoed is: Lisserweg 481, 2165 AS, Lisserbroek. Bezoek hun website voor meer informatie, echt doen!




Op zoek naar nog meer leuke uitjes met kids? Denk bijvoorbeeld ook eens aan een Dino park! Klik hier bijvoorbeeld voor een leuk dinopark in Gouda!


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.
Wil je
meer lezen?