Onze favoriete voorleesboeken voor jongens van 4 jaar

In deze blog


Voorlezen vind ik zo leuk! En gelukkig vindt mijn zoon van 4 jaar dat ook. Elke avond voor hij naar bed gaat lees ik hem een boekje dat hij zelf mag uitkiezen voor. En elke avond probeert hij tijd te rekken door te vragen of we alsjeblieft nog één boekje extra kunnen lezen… Dit zijn de boekjes die hij het meest pakt en die we inmiddels kunnen dromen. Onze favoriete voorleesboeken dus. Komen ze!


Onze favoriete voorleesboeken!
Onze favoriete voorleesboeken!


BoekenBoeken

Bah vies!

Bah vies! ken ik uit mijn hoofd, dus dat betekent dat we hem al héél vaak gelezen hebben. Het gaat over Lodewijk Laadklep Junior die het heerlijk vindt om met zijn eten te knoeien. En hij houdt van vies… Vies lust hij altijd! Als hij na het eten buiten mag spelen zegt papa Laadklep: ‘Vooruit dan, nog heel even. Maar je weet het, hè? Snaveltje dicht!’ Maar dat hoort Lodewijk al niet meer… Hij eet alles op wat hij tegenkomt.


Vooral de kleine kleuters die worden opgegeten door Lodewijk, omdat ze ‘vieze woorden’ zeggen als ‘Kakkiedakkie’ en ‘Poepiedoepieblotebillie’ zijn favoriet bij mijn zoon. Wat ons betreft één van de leukste voorleesboeken. Een aanrader! 

Voorleesboeken: Bah vies!
Bah vies! Van Rindert Kromhout en Alice Hoogstad


Rambamboelie

Rambamboelie van Mies Bouwman is een heerlijk boek om voor te lezen. Het is het verhaal van Rambamboelie, een leuk klein hondje waar iedereen dol op was. Want hij zag er niet alleen leuk uit, hij blafte ook zo grappig. Als de mensen hem met zijn mevrouwtje zagen wandelen in het park, zeiden ze altijd: ‘Blaf, Rambamboelie, blaf!’ Maar toen kwam die rare dag… Als Rambamboelie plotseling miauwt als een kat, krijgt hij van de dokter een pilletje. Het miauwen houdt op, maar nu kraait hij als een haan! De dokter probeert allerlei medicijnen uit, terwijl het mevrouwtje steeds wanhopiger wordt. Zal haar hondje ooit weer beter worden? 

Echt één van de leukste voorleesboeken die we in de kast hebben staan. Hij wordt bij ons dan ook heel vaak uit de gepakt (en sowieso door mij als ik een keer mag kiezen). 

Mijn eigen favoriete voorleesboek: Rambamboeli!
Rambamboelie van Mies Bouwman en Philip Hopman


Later wil ik klein worden

Later wil ik klein worden is een super mooi prentenboek met korte gedichtjes over wat je later misschien zou kunnen worden. Ik had hem gekocht toen de Kinderboekenweek dit thema had en ik moet eerlijk zeggen dat toen ik hem binnen kreeg ik dacht dat hij niet zo in de smaak zou vallen bij mijn zoon. Het boek heeft hele mooie illustraties, maar de gedichtjes zijn echt wel creatief en soms (nog) wat te moeilijk geschreven voor mijn zoon van toen 4 jaar, dacht ik.


BoekenBoeken

Maar niets bleek minder waar, een van de eerste gedichtjes gaat over een kindje dat later heks wil worden, maar daarvoor heeft ze een speciaal recept. Een van de ingrediënten die ze nodig heeft is ‘anderhalve ochtendscheetje’ en nog steeds ligt mijn zoon dubbel om dit stukje. Maar ook andere gedichtjes zijn favoriet, zoals de jongen die astronaut wil worden en een raket bouwt waar zijn hele familie (inclusief de hond) in past, de griezelfamilie waarbij er wel een lampje aanblijft op de gang en over de ‘Racerrrr’ dus dit boek wordt echt vaak uit de kast gepakt. Tip!


Later wil ik klein worden
Later wil ik klein worden van Job van Gelder


Platvoetje

Een heerlijk voorleesboek uit mijn eigen jeugd, maar ook bij mijn zoon een succes. Nikki vindt ’s ochtends op de wastafel een heksje zo groot als haar tandenborstel. Ze heet Platvoetje en heeft heel grote voeten. Daar wordt ze door de andere heksen zo mee geplaagd, dat ze niet meer huis wil. Maar de andere heksen zijn wel heel ongerust en ze voelen zich ook erg schuldig: ‘Hadden we Platvoetje maar niet zo uitgelachen.’


Voorleesboeken: Platvoetje!
Platvoetje van Ingrid en Dieter Schubert


Houd de dief!

Op het politiebureau rinkelt een telefoon. Iemand heeft een man gezien die zich wel heel vreemd gedraagt. Vier agenten zetten meteen de achtervolging in. Zal het ze lukken om de man te pakken te krijgen? Een spannend boek vol gierende sirenes, knipperende zwaailichten en piepende banden. Dat is bij de meeste jongens sowieso een succes dus deze hoort zeker in het rijtje met onze favoriete voorleesboeken thuis!


Heel leuk voorleesboek voor jongens: Houd de dief!
Houd de dief! van Vivian den Hollander


Coco kan het!

‘Coco kan het!’ is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021 en daardoor inmiddels een heel bekend kinderboek. Het is een mooi verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Voor de kleine Coco is het tijd om haar vleugels uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Mijn zoon zoekt ook elke keer weer op elke bladzijde het ieniemie rupsje. Dat maakt het boek extra leuk!


Een bekend boek: Coco kan het!
Coco kan het! van Loes Riphagen


Koekjes!

Op tafel staat een trommel met acht koekjes. Op mysterieuze wijze verdwijnt er telkens een koekje uit de trommel. De enige die gezien heeft wie het heeft gedaan, is Diederik. Zijn moeder vermoedt dat Diederik zelf de schuldige is en zet de trommel steeds op een andere plek. Door de herhaling in het boekje, leuk om voor te lezen en herkenbaar om naar te luisteren. Mijn zoon vindt het één van de leukste voorleesboeken en vindt het vooral leuk om steeds de koekjes op elke bladzijde te tellen.


Koekjes!
Koekjes! van Ted van Lieshout en Sieb Posthuma


Monkie

Mijn eigen lievelingsboek van vroeger. Ik had me nooit beseft dat er geen tekst in stond, tot ik hem zelf op de vrijmarkt met koningsdag scoorde. Maar ook al staat er geen tekst in, de plaatjes spreken meer dan voor zich. Het verhaal gaat over een jongetje (wij noemen hem Max, vraag me niet waarom) die zijn knuffel ‘Monkie’ kwijtraakt. Je ziet hoe Monkie bij allerlei dieren terechtkomt en uiteindelijk uit het water gevist wordt door een poppendokter, die hem helemaal opknapt en in zijn etalage zet. En laat ‘Max’ daar nou net voorbij lopen met zijn moeder…


Voorleesboeken voor kinderen: Monkie
Monkie van Dieter Schubert


Kleine Bever en de Echo

In dit boekje gaat Kleine Bever op zoek naar een vriend, omdat hij denkt dat de stem aan de overkant van het meer net zo eenzaam is als hij. Onderweg komt hij een heleboel andere dieren tegen die zijn vriend willen worden, maar degene van de stem kan hij nog niet vinden. Het is mooi als kleine bever aan het eind van het boekje tot de ontdekking komt dat zijn echte vrienden al bij hem in de boot zitten.


Mooi boekje: Kleine Bever en de Echo
Kleine Bever en de Echo van Amy MacDonald en Sarah Fox-Davies


Spuit Elf

Spuit Elf woont samen met tien brandweerolifanten in de kazerne. Iedere keer als het alarm in de kazerne afgaat, komt Spuit Elf te laat en is de brandweerauto al vertrokken. Spuit Elf moet nog veel leren, dus gaat hij elke dag op de fiets naar de brandweerschool. Maar de grote olifanten vinden dat hij vooral moet leren blussen! Op een dag wordt hij wakker en ziet hij dat de hele slaapzaal leeg is. Zouden de andere olifanten al een brand aan het blussen zijn en is hij weer te laat? Of hebben ze een verrassing voor hem? En zal het Spuit Elf lukken om de brandweerolifantkampioenschappen te winnen? Deze bundel bevat in totaal vier verhalen over het brandweerolifantje Spuit Elf. Het blijft een super leuk boek!


Spuit Elf!
Spuit Elf van Harmen van Straaten


Max en de Maximonsters

De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. De Maximonsters maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich wat eenzaam…


Voorleesboek: Max en de Maximonsters
Max en de Maximonsters van Maurice Sendak


Nieuw in de klas

Een boekje op rijm over een nieuw meisje in de klas. 


Wie is toch dat meisje dat niemand nog kent? Ze loopt wat verlegen als laatste naar binnen. Maar Juf zegt: ‘Dag Lotte, fijn dat je er bent! Als jij een mooi plaatsje hebt, gaan we beginnen.


Lotte is nieuw in de kleuterklas. En dat is even wennen. Gelukkig krijgt ze algauw een vriendinnetje, Saskia. Maar op het schoolplein willen de andere kinderen niet met hen spelen. Daar verzinnen Saskia en Lotte wat op. En dan wil iedereen opeens meedoen!


Voorleesboek: Nieuw in de klas!
Nieuw in de klas van Nannie Kuiper en Marieke van Ditshuizen


Wat een pech mijn naam is weg!

Dit is een gepersonaliseerd boek over je eigen naam. Een jongen gaat in het boek op zoek naar zijn vermiste naam. Tijdens de reis komt hij hele bijzondere personages tegen die allemaal een stukje van de puzzel hebben. Je eigen naam wordt onthuld aan het einde. Super leuk, zeker wanneer ze de letters van hun eigen naam een beetje leren herkennen.


Wat een pech, mijn naam is weg!
Wat een pech mijn naam is weg!


Raad eens hoeveel ik van je hou

En tot slot, de klassieker der klassiekers, maar toch echt één van de favoriete voorleesboeken van mijn zoon (en van mij): Raad eens hoeveel ik van je hou. Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dát is niet makkelijk te meten!


Een klassieker onder de voorleesboeken voor kinderen: Raad eens hoeveel ik van je hou.
Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram


De Ridder zonder billen

De Ridder zonder billen van Charlotte Bruijn is bij ons thuis een groot succes. Een mooi prentenboek over een onderwerp dat kleuterjongens extra grappig vinden. Een ridder is namelijk zijn billen kwijt en moet op zoek naar nieuwe billen. Uiteindelijk vindt hij een billenwinkel en kiest een paar mooie uit.


De ridder zonder billen
De Ridder zonder billen van Levina van Teunenbroek


Maar er is ook een tweede boek in deze serie verschenen: De prins zonder billen. En ook die is een succes! Beide boeken zijn wat ons betreft dus zeker een aanrader! 


De prins zonder billen
De Prins zonder billen van Levina van Teunenbroek


En inmiddels is er zelfs een derde deel in deze reeks voorleesboeken: Het prinsesje zonder stank! Deze hebben wij nog niet gelezen, maar staat zeker op ons lijstje.


Het Prinsesje zonder stank
Het Prinsesje zonder stank


De NEEhoorn

Nog zo’n heerlijk voorleesboek, De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling. Het gaat over een kleine schattige eenhoorn die geboren wordt in het Heerlijke Hartenwoud. Hoewel iedereen hem ontzettend lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt altijd op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.



Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!


De NEEhoorn
De NEEhoorn van Marc-Uwe Kling


En ook hier is wegens het succes van het eerste deel, inmiddels een tweede deel van verschenen: De NEEhoorn en de Slangzaam. In dit vervolg op de NEEhoorn zegt de NEEhoorn nog steeds NEE en krijgt hij ruzie met de WELLES-prinses. Uiteindelijk moet de KUS-m’n-KONT-hond het oplossen, maar dat wordt de NEEhoorn teveel en hij gaat ervandoor. Op zijn tocht ontmoet hij Slangzaam de slang die eigenlijk nergens ssssin in heeft. Mijn zoon vindt ook deze hilarisch en we lezen hem dan ook zeer regelmatig. Tip!


De NEEhoorn en de Slangzaam
De NEEhoorn en de Slangzaam van Marc-Uwe Kling


BoekenBoeken

Word nooit groot

Het prentenboek ‘Word nooit groot’ van Roald Dahl gaat over wat er zou gebeuren als je nooit volwassen werd. Volwassenen zijn saai en als je nooit volwassen wordt, hoef je in ieder geval niet al die verantwoorde grotemensendingen te doen. Mijn zoontje moet vooral heel hard lachen om alle gekke dingen die er worden uitgespookt, een heerlijk boek om voor te lezen!


Een van de leukste voorleesboeken: Word nooit groot
Word nooit groot van Roald Dahl



Niet alleen benieuwd naar onze favoriete voorleesboeken, maar ook naar onze favoriete zoekboeken voor jongens? Klik hier!


Of juist naar onze favoriete boekjes voor de allerkleinste boys? Klik dan hier!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over:

Wil je
meer lezen?