Rijksmuseum Boerhaave: niet ontdekte parel voor kids

In deze blog

Met onze museumjaarkaart komen wij in musea waar we misschien niet naartoe zouden gaan als we deze kaart niet hadden. Zo zijn wij ook naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geweest; een museum waar je de belangrijkste ontdekkingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis te weten komt. Wie zijn de wetenschappers en wat doen we nu nog met die ontdekkingen? Papa was een weekendje weg, dus ik ging er samen met mijn 7-jarige boy op uit. Vooraf had ik mij er niet erg goed in verdiept. Ik hoorde dat het ook leuk zou zijn voor kids, dus dat was voor mij reden genoeg voor een bezoekje. Ik dacht we lopen daar 2 uurtjes rond en dan gaan we weer. Niets was minder waar, meneer wilde niet mee naar huis!

Met de trein naar Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave zit in het centrum van Leiden. Meestal pak ik automatisch de auto, dat heeft ook mijn voorkeur. Maar een dagje op pad wordt nóg leuker wanneer we met de trein gaan. Dus hop, op de fiets naar het station. Deze man wilde zijn eigen rugzak mee waar zijn knuffel in kon en daar gingen we.

Met de fiets naar de trein
Met de fiets naar de trein
Met de trein naar Rijksmuseum Boerhaave
Met de trein naar Rijksmuseum Boerhaave

Leiden

Ik kom zo af en toe eens in Leiden, super leuke stad! We wonen zelf in Alphen aan den Rijn, dus we waren er binnen no time. Vanaf het station was het nog een minuut of 10 lopen naar Museum Boerhaave. Heerlijk even zo door de stad. Het was ook prima weer, dan kan ik zo genieten van de gezelligheid op straat. Het museum zit in een wat rustigere straat. Toen we aankwamen dacht ik even dat we de enige zouden zijn. Gelukkig bleek dat niet het geval, er waren meer ouders die het een goed idee vonden om met de kids op pad te gaan!

Rijksmuseum Boerhaave
Rijksmuseum Boerhaave

Workshops in Rijksmuseum Boerhaave

Bij binnenkomst vertelde een aardige dame bij de kassa wat er zoal te doen was in het museum. Boven ontdek je de vaste collectie. Beneden was er van alles te doen voor de kids. Je raadt het al, wij begonnen beneden. In de educatieruimte waren er 2 workshops: een computerspel en het maken van een ketting in computertaal. Wij hebben de ketting gemaakt. Met gekleurde kraaltjes maakte we een legenda voor een spatie en de binaire code met de 0 en een 1. Via een ontcijfer blad leerde we uit welke symbolen de letters uit je naam bestaan. Daarmee vormde we een reeks van kralen die je aan de ketting kon rijgen. Ik heb de kleine man een beetje op weg geholpen, maar daarna was het prima te doen voor een 7-jarige. Resultaat: een mooie ketting waarvan niemand weet ‘wat er staat’, alleen wij samen. Al snel was het niet alleen ons geheim meer overigens. Leuke start van het museum!

Workshop in Boerhaave
Workshop in Boerhaave

Schateiland Boerhaave

We liepen door naar Schateiland Boerhaave. Dit is een interactieve tentoonstelling waarbij we o.a. leerden hoe artsen vroeger te werk gingen op een schip. Maar ook over hoe ze toen de weg wisten op het water. ‘Mama, hadden ze geen navigatie dan?’.


Voor 8- tot 12-jarigen hebben ze hier ook een schatkaart waarmee je stempels kunt verzamelen door vragen te beantwoorden. In de praktijk was ik vooral de vragen aan het beantwoorden en was hij alles aan het ontdekken dat bewoog of waar je iets mee kon doen. Hier liepen we redelijk snel doorheen.

Schateiland Boerhaave
Schateiland Boerhaave

Tentoonstelling Spelen met Wiskunde

Deze tentoonstelling was een super leuk deel, zeker wanneer je zelf ook goed was of bent in bètavakken, of wanneer je interesse daar ligt. Dat ben ik persoonlijk niet, maar dat was helemaal niet erg. Er stonden veel leuke proefjes en interactieve spellen. We leerden over kansen wanneer je een knikker op pinnetjes laat vallen, keken door een microscoop en maakten een patroonpuzzel. Tenminste, ik heb een klein stukje gemaakt. Hij stapelde de puzzelstukjes vooral op. Ook leerden we over trillingen en geluid, zo leuk gedaan!

Spelen met wiskunde: knikkers
Spelen met wiskunde: knikkers
Spelen met wiskunde: microscoop
Spelen met wiskunde: microscoop
Spelen met wiskunde: patronen
Spelen met wiskunde: patronen
Spelen met wiskunde: geluidstrillingen
Spelen met wiskunde: geluidstrillingen

Óók in Rijksmuseum Boerhaave: Waterland Boerhaave

En toen kwam het hoogtepunt van ons bezoek: Waterland Boerhaave. Of eigenlijk: een waterspeeltuin met boten. Een wetenschappelijke speeltuin waar de kids zich totaal niet bewust van zijn. Ze spelen lekker en tijdens hun spel komen ze erachter wat er nodig is om bijvoorbeeld water te verplaatsen. Ik had mij dus totaal niet voorbereid, en nu kwam ik op een punt dat ik daar spijt van had. Het was heerlijk weer en de jongeman begon vrij rustig met spelen; ‘Nee hoor mam, ik word niet nat’. Tot er één voet (waar nog een sok en een schoen aan zat) in het water belandde. En nog één. Oeps ook zijn broek werd nat tot aan zijn knie. Ja, en het was wachten tot hij er helemaal in lag. Ik had dus geen droge kleding of een handdoek bij me. Maar goed, het zonnetje scheen, dus schoenen, sokken en shirt konden uit, zodat het vast een beetje kon drogen. 


We eindigden de dag in Rijksmuseum Boerhaave ook in de speeltuin. Dus met natte broek terug naar huis! Grappig overigens om te zien dat deze ‘wetenschappelijke’ speeltuin gedomineerd wordt door kids én studenten!

Favoriet! Waterland Boerhaave
Favoriet! Waterland Boerhaave
Toen het nog rustig was in de wetenschappelijke speeltuin.
Toen het nog rustig was in de wetenschappelijke speeltuin.
Spelen met water is altijd een goed idee!
Spelen met water is altijd een goed idee!
Tot op zijn borst nat. Maar het was het waard!
Tot op zijn borst nat. Maar het was het waard!

Anatomisch theater

Waar je eigenlijk je bezoek aan museum Boerhaave mee zou moeten beginnen is het Anatomisch theater. Wij kozen overduidelijk voor een andere route, maar ook nu was het nog steeds interessant om het filmpje te bekijken. Zo gaaf hoe ze met licht en projectie iets kunnen vertonen. Het is een replica van het theater dat de Leidse universiteit in 1594 aan het Rapenburg opende. Destijds gebruikt door hoogleraren die lijken (vaak criminelen) op de snijtafel zorgvuldig open sneden. Tegen betaling konden studente, chirurgen of gewoon burgers komen kijken.

We kwamen erachter dat het museum een wetenschappelijk museum is waarin ze de uitvindingen door de jaren heen verzamelen.

Anatomisch theater in Boerhaave
Anatomisch theater in Boerhaave

De collecties van het Rijksmuseum Boerhaave

Na het filmpje van 7 minuten in het theater liepen we langs de vaste collectie van het museum. Echt stilstaan, lezen en kijken hebben we niet gedaan, daar was mijn 7-jarige toch iets te ongeduldig voor. Maar ze hebben tijdens de hele route zoveel leuke interactieve proefjes dat we ook hier best een tijdje hebben rondgelopen. Zo zagen we hoe je arm er van binnen uit ziet.

Van alles te doen in Rijksmuseum Boerhaave
Van alles te doen in Rijksmuseum Boerhaave

We leerden over wit licht, een prisma en regenboog kleuren, hoe een baby in een buik groeit, hoe we een landschap dat onder NAP ligt moeten beschermen tegen water en we leerden over snelheid en zwaartekracht. Met een röntgen werd er een scan van ons lichaam gemaakt. Helaas was dit wel gebouwd op volwassenen waardoor het apparaat het minder goed deed op kids.

Een röntgenscan maken
Een röntgenscan maken

Dankzij de interactieve proefjes en spelletjes was het leuk én leerzaam. Wat hij er nu nog van weet, durf ik niet te zeggen. Maar op het moment was het zeer interessant!

Praktisch

Voor wie?

Ik denk dat museum Boerhaave voor jonge kids onder de 7/ 8 jaar vooral leuk is voor de waterspeeltuin en de proefjes. En natuurlijk wanneer jouw kleine man zeer geïnteresseerd is in wetenschappelijk gerelateerde onderwerpen, dan zal hij zijn ogen uitkijken. Wanneer je een museumjaarkaart hebt raad ik je sowieso aan om met lekker weer de speeltuin eens te bezoeken. Gegarandeerd succes! En ook aan de volwassenen is gedacht want de koffie is er perfect!

Openingstijden

Maandag t/m zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.

Raadpleeg de website voor de sluitingsdagen.

www.rijksmuseumboerhaave.nl

Bereikbaarheid

Wij gingen met de trein, vanaf Leiden centraal nog zo’n 10 minuten lopen en dat was prima te doen.


Kom je met de auto, parkeer dan in de parkeergarage op de Lammermarkt. Je loopt dan in 3 minuten naar het museum.

Adres van Rijksmuseum Boerhaave:


Rijksmuseum Boerhaave

Lange St. Agnietenstraat 10

2312 WC Leiden

Op zoek naar andere leuke musea voor boys? Check deze tips!



Deel dit artikel

Ilona

Hi, leuk dat je er bent! Mijn naam is Ilona. 38 Jaar, mama van István (9) en zwanger van een baby boy (maart ’25). Ik heb zoveel nieuwe dingen van ons mannetje geleerd, wat is het heerlijk om hem om mij heen te hebben. Ik hou ervan om samen op pad te gaan. Gewoon samen ergens een koffietje drinken, tot vakanties en alles wat daartussen zit. Op Ohh Boy deel ik al mijn ervaringen en tips, maar ook struggles. Veel leesplezier!

Meer over:

Wil je
meer lezen?