Partijtje voor jongens in de zomer

In deze blog

Mijn oudste zoon wordt 5 jaar en dus is het tijd voor zijn allereerste partijtje met vriendjes. Hij is er al weken (misschien wel maanden) mee bezig. Wie hij wil uitnodigen wisselt elke week en ook wat hij wil doen. Van een indoor speeltuin tot cakejes versieren en van een trampolinepark tot een speurtocht, het komt elke keer in een andere variant voorbij. Uiteindelijk hebben we de knoop samen doorgehakt en wordt het een feestje bij ons thuis met zeven vriendjes (eigenlijk mocht hij er vijf uitnodigen, hij wilde zijn halve klas, dus dit was de compromis…) en afhankelijk van het weer gaan we buiten of binnen een speurtocht en spelletjes doen. Een binnenspeeltuin komen we in de toekomst waarschijnlijk nog vaak genoeg en op deze leeftijd is een speurtocht met spelletjes denk ik echt nog heel leuk. 


Maar het is niet alleen voor hem zijn allereerste partijtje, ook ikzelf moet er voor het eerst aan geloven. Super leuk om helemaal mee te gaan in zijn enthousiasme, maar er zijn ook wel een aantal praktische zaken waar we goed over na moeten denken. Dat we zijn kinderfeestje rondom ons huis doen staat inmiddels vast, maar hoe houden we acht (!) drukke kleuters een paar uur bezig? We moeten zorgen dat er niemand kwijtraakt en wat vinden de boys nou echt leuk om te doen?


Ik ben gaan rondvragen en googelen, heb een plan gemaakt en inmiddels een partijtje georganiseerd dat volgens mijn zoon het leukste feestje ooit was. Toch fijn voor een eerste feestje;) En natuurlijk deel ik graag mijn bevindingen, tips, tricks en ervaring met jullie. Zorgt misschien voor een beetje inspiratie of scheelt een hoop gegoogle. 


Plan van aanpak 

Allereerst, een datum prikken, bepalen wat we ongeveer gaan doen en een thema bedenken. Check! Wij gingen zoals gezegd voor een feestje bij ons thuis met een speurtocht door de buurt. Een thema hebben we overwogen, maar hebben we geskipt. We hebben ons wel goed voorbereid door van tevoren leuke spelletjes te bedenken, maar een thema hebben we helemaal losgelaten, omdat dit iets teveel tijd ging kosten voor dat moment.

De uitnodigingen werden dinokaartjes van de HEMA en daar heb ik ook wat leuke accessoires zoals bekers, bordjes, bakjes, ballonnen, cadeauzakjes en taartprikkers gekocht.


Dino versiering voor een jongensfeestje.
Dino versiering bij de HEMA

Handige feestbordjes en bakjes voor een kinderfeestje.
En handige feestbeesten bordjes, bakjes en bekers bij de HEMA


Vriendjes uitnodigen

Vervolgens hebben we de uitnodigingen bij de vriendjes in de bus gedaan. Op elke uitnodiging had mijn zoon een persoonlijke tekening gemaakt en ik moest erbij schrijven dat hij het leuk zou vinden als iedereen verkleed zouden komen (maar dat was zeker niet verplicht). De duur van het feestje was van 11.00 uur – 13.30 uur. Op advies van een aantal ouders van vriendjes waar hij al op partijtjes was geweest, moest het vooral niet te lang duren. Tussen de twee en tweeëneenhalf uur is op deze leeftijd méér dan genoeg. 


Een appje naar de ouders of een digitale uitnodiging voor het partijtje had natuurlijk ook gekund, maar ik vond de oldskool fysieke kaartjes voor deze keer leuk. Je zou ook van tevoren even via een appje kunnen checken bij de ouders of de (beste) vriendjes kunnen op de datum van het feestje, om teleurstellingen te voorkomen.



Het programma bepalen 

De volgende stap was het bepalen van het programma van het partijtje en de praktische zaken. Het weer leek mee te zitten dus we konden in ieder geval lekker naar buiten.


In de week voorafgaand aan het kinderfeestje hebben we de spelletjes en de route van de fotospeurtocht bedacht. Zo konden we eventuele benodigdheden nog aanschaffen en waar nodig wat voorbereidingen treffen. Het bleek heet te worden op de dag van het feestje (bijna 30 graden) dus we hebben gekozen voor een korte speurtocht en een aantal spelletjes met water. 


Het kinderfeestje zelf

Uiteindelijk was het een super geslaagde dag. Om 11.00 uur aten we cupcakes op een picknickkleed in de tuin en deden we een spelletje bij het openmaken van de cadeautjes. Ik had acht ballonnen opgeblazen met in elke ballon een klein briefje met een cijfer (1 t/m 7) en ook elke limonadebekers had een cijfer gekregen. Mijn zoon mocht de eerste ballon doorprikken met een taartprikker en het nummer wat uit de ballon viel voorlezen. Het kind met dat nummer op zijn limonadebeker mocht zijn cadeau geven en daarna de volgende ballon doorprikken. En zo verder. Dit was een succes!

Partijtje voor jongens in de zomer
Cupcakes in de tuin!


In de laatste ballon die werd doorgeprikt zat de eerste aanwijzing voor de fotospeurtocht, zodat we na de cupcakes en het openmaken van de cadeaus gelijk op pad konden. We hadden van tevoren 7 foto’s gemaakt van bekende plekken in onze buurt. Uitdaging tijdens de speurtocht was vooral om iedereen te laten uitkijken en stoppen bij het oversteken, want het waren net dolle stieren. We hadden wel van tevoren nagedacht over de meest veilige route met weinig verkeer en vooral niet te lange stukken. Gelukkig luisterde de kids (meestal) best oké en waren we met zijn tweeën om alles in de gaten te houden. We kwamen dus steeds heelhuids aan op de volgende plek van de speurtocht.


Tijdens de speurtocht waren er verschillende stops en deden we spelletjes met water, zoals flessenvoetbal, waterballonnen gooien, op targets schieten met een waterpistool en kegelen met flessen water. Bij de laatste stop hadden we een papieren schatkist verstopt waar dropveterkettingen met Nibbits in zaten.


Partijtje voor jongens in de zomer
Flessenvoetbal!


Ik dacht van tevoren dat we iets langer over de spelletjes en de speurtocht zouden doen, maar de concentratieboog bleek elke keer niet heel lang. We gingen er dus vrij vlot doorheen. Gelukkig was er een speeltuin dichtbij en was dit een prima back-up. Thuis hebben we ijsjes gegeten en ontstond er een watergevecht. Wat helemaal prima was met deze temperaturen. Ik was blij dat iedereen weer veilig thuis was en het was gelukkig ook echt een succes. Ons eerste partijtje is in de pocket! 


Voor een volgend kinderfeestje

Op basis van wat we deze eerste keer gedaan hebben, had ik nog wel een paar leermomentjes voor een volgend kinderfeestje. Misschien heb je er iets aan wanneer je ook een eerste kinderfeestje organiseert, dus komen ze!


  • Jongens op deze leeftijd hebben een hele korte spanningsboog. Prima, maar voldoende back-up spelletjes of activiteiten, zoals een speeltuin of voetbalveldje zijn wel handig.
  • Op dit partijtje waren acht jongens, waarvan de jongste net vier was en de oudste bijna zeven. De verschillende leeftijden zorgen ervoor dat de één het wat spannender vond dan de ander en wellicht (nog) andere interesses heeft. Goed om in gedachten te houden en misschien soms alternatieven te hebben bij bepaalde spelletjes of activiteiten. Voetballen met alle grote jongens is soms wat heftig voor de hele kleintjes. In ons geval was er een speeltuintje naast het voetbalveld, wat (toevallig) een goed alternatief bleek. 
  • Zorg altijd dat je hulp helpt en niet in je eentje bent. Wij waren met z’n tweeën en hadden oppas voor onze jongste zoon van 1,5 jaar. Alleen of met de kleinste erbij had echt niet gekund, je komt soms handen en ogen tekort. 
  • Op deze leeftijd is tussen de 2 en 2,5 uur echt lang genoeg voor een kinderfeestje. 
  • Spelletjes waarbij je om de beurt iets mag doen bleek op deze leeftijd soms best lastig. Ook een wedstrijdelement is misschien nog niet slim. Dat scheelt een hoop tranen of ruzie over wie er eerst was of aan de beurt is. Samenwerken of elkaar helpen gaat wel heel goed.  
  • Gewoon even spelen in de speeltuin, rondjes rennen door de bosjes of voetballen op een pleintje is ook leuk. Ze hoeven niet de hele tijd vermaakt te worden. Een back-up plan is altijd handig, maar dat kan dus ook ‘gewoon’ even zelf spelen zijn. 
  • Kinderen hebben geen rem. Zelfs niet met 30 graden. Dus de meeste kids moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden met rustpauzes en voldoende water of limonade.   



Niet alleen een jongenspartijtje organiseren, maar ook op zoek naar een leuke, semi-gezonde traktatie voor school op BSO voor jongens? Klik hier voor wat ideeën!


Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over:

Wil je
meer lezen?