Onze favoriete boekjes voor jongens tot 2 jaar

In deze blog

Boekjes. Het is mijn guilty pleasure om te kopen voor de jongens. Ok, niet helemaal guilty misschien, want het is natuurlijk mega goed voor de ontwikkeling, maar onze (kinder)boekenkast puilt inmiddels echt wel uit. En vooral met boekjes tot 2 jaar.


Er zijn zóveel mooie kinderboeken te vinden. Van voorleesboeken en prentenboeken tot kijk-, voel- en flapboekjes voor de allerkleinsten. Ik hou ervan en heb dan ook een heleboel boekjes voor baby’s, dreumesen en peuters met mijn jongens (héél vaak) gelezen. Benieuwd naar mijn favorieten? Komen ze!


BoekenBoeken

 

Boekjes voor de allerkleinsten

Baby’s en dreumesen zijn in de eerste periode van hun leven bezig met één grote ontdekkingstocht en knisperboekjes, voelboekjes, stevige kartonnen boekjes en flapboekjes zijn dan reuze interessant. Als een baby net geboren is kan hij nog niet zo ver kijken en ziet hij de wereld om zich heen in zwart-wit en abstracte vormen. Tot 6 maanden is daarom vooral contrast interessant. Voor elke fase zijn er speciale boekjes die overeenkomen met de fase waarin het kind zit.


Een klassieker onder de babyboekjes, maar wat mij betreft echt een groot succes: de reeks ‘Baby ziet..’. Eenvoudige kijkboekjes met speciale patronen in zwart-wit en soms een felle kleur. Speciaal afgestemd om de waarneming van baby’s tussen de 0-6 maanden. De tekeningen stimuleren de waarneming in de hersenen en is dus goed voor de ontwikkeling. Wij hebben verschillende varianten en heb deze bij allebei mijn zoontjes met heel veel plezier met hen ‘gelezen’. Ook heb ik deze boekjes al meerdere malen aan andere moeders cadeau gedaan. Tip!


Boekjes voor baby's: Baby ziet...
Baby ziet…


Activiteitenboekje voor baby’s

Wanneer je baby ietsje ouder is, wordt een voel- en knisperboekje interessant. Wij hadden er een aantal, maar de variant van Little Dutch was favoriet. Een kleurrijk voel- en knisperboekje met gansjes dat de zintuigen stimuleert, omdat je allerlei stofjes en structuren kunt voelen en geluidjes kunt horen. In deze variant zit onder andere een klein rammelaartje, een spiegeltje en overal interessante knispergeluidjes. 


Boekjes voor babys: Little Dutch Activiteitenboekje.
Little Dutch Activiteitenboekje Little Goose


Van wie zijn die billen?

Bij alle twee mijn jongens hebben we het boekje ‘Van wie zijn die billen?’ héél erg vaak gelezen. Mijn zoon van 1,5 jaar vindt hem fantastisch en wanneer ik dit boekje met hem lees, roept mijn andere zoon van 5 jaar vaak vanaf de andere kant van de kamer welke dieren er verstopt zitten achter de flapjes, omdat hij hem nog steeds uit zijn hoofd kent.


Van wie zijn die billen is een flapjesboek met korte rijmpjes, die kinderen laten raden en ontdekken van wie de billen achter de grote, stevige flapjes zijn. Wat ons betreft dus een groot succes!


Boekjes tot 2 jaar: Van wie zijn die billen?
Van wie zijn die billen?


De ‘Waar ben je?’ reeks

Tot nu toe de ultieme favoriet van mijn zoontjes rond de leeftijd tussen de 11 en 18 maanden: de boekjes van de waar ben je?-serie. Wij hebben thuis de varianten ‘Hondje, waar ben je?’, ‘Kip, waar ben je?” en ‘Zebra, waar ben je?’, maar het principe van de boekjes komt bij allemaal op hetzelfde neer. Ze worden dan ook alle drie héél vaak uit de kast gepakt om samen te lezen. 


Onder de vilten flapjes (zacht én stevig!) van deze boekjes zitten allerlei kleine beestjes verborgen. Een zoek-en-vind-boekje voor de allerkleinsten, met altijd een spiegeltje op de laatste pagina.


Boekjes tot 2 jaar: Hondje waar ben je?
Hondje waar en je?


Het Rupsje Nooitgenoeg Voelboek

Dit boek wordt aangeraden vanaf ongeveer 18 maanden, maar ook eerder werd hij al vaak door mijn zoontje gepakt om te lezen. Een voelboek met kleuren, vormen en allerlei materialen en flapjes. Hij vindt vooral het aanwijzen van dieren (de geluiden van het betreffende dier maakt hij er zelf bij), het opendoen van de flapjes (die iets minder stevig zijn dan de flapjes van de ‘Waar ben je?’ reeks) en het voelen van de verschillende structuren leuk. Ook echt een aanrader wat ons betreft!    

Boekjes tot 2 jaar: Rupsje Nooitgenoeg voelboek.
Rupsje Nooitgenoeg


Kiekeboe koe

Als je kind in de fase van kiekeboe spelen zit, is dit boekje een topper. Een onweerstaanbaar, interactief kartonboekje, waarin allerlei boerderijdieren langskomen op een unieke en verrassende manier. Draai, schuif en trek om alles te ontdekken. 


Dit boekje komt uit de ‘Kiekeboe-serie’ van dezelfde illustrator als de succesvolle ‘Waar ben je?’-serie, zoals bovenstaand boekje ‘Hondje, waar ben je?’. Wat ons betreft elke keer een schot in de roos!


Boekjes tot 2 jaar: Kiekeboe Koe.
Kiekeboe koe


Het grote Fiep kijkboek

Een boek om samen met je kindje doorheen te bladeren, plaatjes aan te wijzen of te benoemen. Er staat geen tekst in, maar heeft een hele grote hoeveelheid aan tekeningen over alles wat je om je heen kunt tegenkomen. Goed dus voor het uitbreiden van de woordenschat!


Ik vind de illustraties in ‘Het grote Fiep kijkboek’ super leuk, alleen misschien soms wel een beetje ouderwets. Maakt het niet minder leuk om samen lekker doorheen te bladeren, maar sommige dingen kom je tegenwoordig gewoon niet meer (in die vorm) tegen en dat is soms toch wat lastig uitleggen aan een kleine ontdekker. Maar buiten dat, hoort deze zeker thuis is het lijstje met onze favoriete boekjes tot 2 jaar!


Boekjes voor peuters: Het grote Fiep kijkboek.
Het grote Fiep kijkboek


Ga je mee met Nijntje?

Ook dit is weer een boek met flapjes, stevige pagina’s en leuke afbeeldingen. Op deze leeftijd zijn die flapjes gewoon echt heel erg favoriet! Ook deze hoort dus zeker thuis in ons lijstje met favoriete boekjes tot 2 jaar.


In dit boek ga je mee met Nijntje naar o.a. de dierentuin, het circus, door de verschillende jaargetijden en je eindigt in dromenland. Heel leuk!


Boekjes tot 2 jaar: Ga je mee met Nijntje?
Ga je mee met Nijntje?


Ssst! De tijger slaapt

Dit interactieve boekje is echt heel leuk om samen te lezen. De tijger slaapt en die wil je natuurlijk niet wakker maken. Het probleem is alleen dat alle dieren erlangs moeten en de tijger ligt enorm in de weg. De dieren hebben dus hulp nodig! Je kindje moet daarom over het neusje van de tijger aaien om ‘m niet wakker te maken, over z’n buikje kriebelen, een slaapliedje zingen én helpen blazen als de ballon waar de vos op zit dreigt naar beneden te komen. Als mijn zoontje ‘sssst!’ zegt en zijn vinger op zijn lippen legt, dan betekent dat, dat hij ‘Tijger slaapt’ wil lezen. En dat is héél vaak!


Ssst! De tijger slaapt.
Ssst! De tijger slaapt


BoekenBoeken


Heb jij misschien Olifant gezien?

Ook dit is een heerlijk boekje om samen te lezen… Een grappig verhaal en super mooie illustraties. In 2018 bekroond met een Zilveren Penseel en opgenomen in de ‘Prentenboek Top Tien’.


Het boekje gaat over een jongetje dat verstoppertje speelt met een olifant. Hij telt tot tien en de olifant moet zich verstoppen, maar dat kan hij héél erg goed. En inderdaad de jongen kan hem niet vinden. Dus ga je elke keer weer samen met je kleintje op zoek naar de olifant.


Deze hoort wat ons betreft zeker thuis in ons lijstje met favoriete boekjes tot 2 jaar, maar is ook daarna nog heel lang leuk om te lezen!


Heb jij misschien olifant gezien?
Heb jij misschien Olifant gezien?


De spin die het te druk had

De spin die het te druk had is een super mooi prentenboek van Eric Carle (dezelfde auteur als van Rupsje Nooitgenoeg). Dit boekje heeft stevige kartonnen pagina’s, zodat het niet snel stuk gaat en lang mooi blijft. Een perfect boek voor peuters dus, met hun grijpgrage handjes.


Het boekje gaat over een spin die een web begint te maken op een boerderij. Een web dat je echt kunt voelen als je met je vingers over de bladzijden gaat. Op elke pagina komt er een dier van de boerderij vragen of de spin iets met hem of haar wil doen. Maar de spin heeft het steeds te druk met het maken van zijn web. Mijn zoontje is nu 1,5 en dit is op dit moment zijn lievelingsboek. Vooral de dierengeluiden die hij zelf bij alle dieren maakt en de vlieg, de spin en het web dat hij op elke bladzijde kan voelen zijn een succes. Aanrader dus wat mij betreft!  


De spin die het te druk had
De spin die het te druk had


Boer Boris

De boeken van Boer Boris zijn ook echt een hit bij onze jongens. En vooral ‘Boer Boris gaat naar Oma’ die kan mijn jongste bijna volledig meepraten tijdens het voorlezen. De prenten waarbij de appels in de plukmachine gaan en waar de appels in de machines in de fabriek gaan en er vervolgens appeltaarten uitkomen zijn favoriet!


Boer Boris is een prentenboekenreeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman en wat ons betreft écht een aanrader voor kinderen van 2 jaar!


Boer Boris gaat naar oma
Boer Boris gaat naar oma is favoriet bij mijn zoon!


Dit waren onze favoriete boekjes tot 2 jaar, maar heb je wat oudere boys en ben je benieuwd naar onze favoriete voorleesboeken voor jongens van 4 jaar? Klik dan hier!


Of ben je benieuwd naar onze tips over de leukste zoekboeken voor jongens? Check ze hier!


SpeelgoedSpeelgoed

Deel dit artikel

Jessica

Ik ben Jessica. Mama van twee stoere boys: Scott (7) en Bowi (3). Ik leef tussen dino’s, auto’s, legoblokjes, NERF-guns en als ik niet oplet liggen er overal door het huis stenen, de prachtigste houtblokjes en liters zand. Helemaal niet erg (meestal), want wát hou ik van mijn jongens en wat vind ik het heerlijk om die boeven te zien opgroeien.

Meer over: of

Wil je
meer lezen?