Mijn zoon (6 jaar) is helemaal in de ban van Minecraft. LEGO van Minecraft, een Minecraft rugtas, een Minecraft gymtas én een Minecraft etui voor als hij naar groep 3 gaat. En oh ja, de Minecraft game zelf voor op zijn Nintendo Switch staat natuurlijk bovenaan zijn wishlist. Minecraft is een wereld op zich, maar ik wist er eigenlijk vrij weinig vanaf. Ik denk dat het als ouders mega belangrijk is om je in dit soort dingen te verdiepen, zo kun je inschatten of het al geschikt is voor je kind. Die rugtas en etui van Minecraft zijn wat mij betreft prima, maar voordat hij de game Minecraft op de Nintendo Switch mag spelen, wilde ik toch eerst wat meer weten over wat Minecraft nou eigenlijk is en of het ok is dat kids van 6 jaar dit al spelen.
Het bleek een verrassende zoektocht. Zo is de wereld van Minecraft nog veel groter dan ik dacht én Minecraft blijkt bovendien héél goed voor de ontwikkeling van kinderen te zijn. Onder andere voor de creativiteit, het ruimtelijk inzicht en leren plannen. Ook kwam ik erachter dat er een speciale offline ‘Creative’ en vreedzame modus is, waardoor Minecraft ook geschikt is voor jongere kinderen.
Minecraft blijkt eigenlijk dus zo slecht nog niet en nu ik er best wat over weet (wat ook nog eens enorm gewaardeerd wordt door mijn zoon) vind ik het goed dat hij Minecraft in de creative-modus speelt op zijn Switch.
Heb je zelf ook kids die geïnteresseerd zijn in Minecraft, maar weet je er (net als ik) vrij weinig vanaf? Ik heb een korte samenvatting gemaakt met antwoorden op de belangrijkste vragen over Minecraft. Scheelt een hoop research, dus doe er je voordeel mee!
Wat is Minecraft?
Minecraft is super populair bij jongeren en kinderen. Het spel is uitgekomen in 2009, sindsdien al miljoenen keren verkocht en daarmee de populairste game ooit gemaakt. Maar wat is Minecraft nou eigenlijk? Het is een game met virtuele LEGO. Je creëert je eigen wereld door middel van vierkante blokken. Alles binnen Minecraft bestaat uit kubussen, waarmee je dingen kunt bouwen. Bijvoorbeeld huizen, (boom)hutten, boten, kastelen, maar ook achtbanen. Het is een creatieve wereld die geen grenzen kent, met alle vrijheid om zelf te bouwen, maar ook om te reizen binnen deze wereld. Je kunt vanalles ontdekken zoals schipbreuken, riffen en grotten, er zijn verschillende landschappen met bijbehorende weersomstandigheden, je kunt dorpen bezoeken en allerlei dieren vinden. Afhankelijk van in welke modus je speelt, moet je zien te overleven of kun je onbeperkt bouwen. Elke speler heeft een eigen avatar waarmee je speelt en de omgeving kunt aanpassen.
Er zijn verschillende modussen waarin je Minecraft kunt spelen
Er zijn drie verschillende modussen waarin je het spel kunt spelen. De creative-modus, de survival-modus en de adventure-modus. Een korte toelichting:
De creative-modus
De creatieve modus is het meest geschikt voor jonge kids. Hier kun je je fantasie de vrije loop laten. Er zijn geen regels, er zijn oneindig veel blokken en je kunt zoveel bouwen als je zelf wilt. Er is geen limiet aan beschikbare bouwmaterialen en je kunt niet aangevallen worden door vijanden (mobs). In deze modus kun je dus ook niet ‘doodgaan’.
De survival-modus
In de survival-modus leef je als speler in een (in eerste instantie onbewoonde) wereld en moet je overleven door te zorgen voor onderdak, schuilplaatsen en voedsel. Dit doe je bijvoorbeeld door te jagen op dieren of graan en groente te verbouwen. Je verzamelt zelf grondstoffen en bouwmaterialen door bijvoorbeeld bomen te hakken waarmee je planken, stokken of een houten zwaard kunt maken. Ook zoek en hak je stenen waarmee je bijvoorbeeld wapens om je te verdedigen tegen vijanden (mobs) kunt maken. Als het donker wordt komen er namelijk zombies, skeletten, spinnen en monsters (creepers) die je moet verslaan. Je kunt in deze modus dus ook ‘doodgaan’. Als dat gebeurt, dan verlies je alles wat je hebt opgebouwd en begin je weer opnieuw.
In de survival-modus kun je ook op zoek gaan naar dorpjes. Hier kun je spullen ruilen met de bewoners, maar ook kisten vinden met handige spullen, zoals eten, wapens en gereedschap.
De adventure-modus
De avontuur-modus is een variant op de survival-modus. In de adventure-modus speel je online in een virtuele wereld, samen met anderen. Je kunt hier blokken alleen kapotmaken met gereedschap dat daarvoor geschikt is. Hout kan bijvoorbeeld alleen met een hakbijl worden gehakt, steen met een pikhouweel en wol met een schaar.
Is Minecraft goed voor de ontwikkeling van kinderen?
Minecraft is niet alleen leuk om te spelen, het stimuleert de creativiteit, verbetert het ruimtelijk inzicht, kinderen leren beter plannen én het schijnt zelfs (bewezen) de schoolprestaties te verbeteren. Minecraft is dus eigenlijk best een educatief spel. De speciale Education Edition wordt zelfs regelmatig ingezet op basisscholen én middelbare scholen.
Minecraft wordt gezien als één van de weinige games waar kinderen écht iets van opsteken. Ze moeten namelijk bouwen en overleven. Er is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat een half uurtje Minecraft spelen voor het slapengaan zorgt voor hogere cijfers op school en betere sociale vaardigheden.
Nog even kort de voordelen van Minecraft op een rij:
- Het stimuleert de creativiteit: je kunt je fantasie de vrije loop laten om de meest bijzondere en coole bouwwerken en creaties te maken in het spel. Omdat er geen kaders zijn, leren kinderen creatief te zijn.
- Het verbetert de schoolprestaties: vooral voor vakken als wiskunde, natuurkunde, geschiedenis en aardrijkskunde. Kinderen leren namelijk denken in oplossingen en ‘abstract denken’. Een blok in Minecraft bestaat bovendien uit 4 delen, waardoor kinderen steeds moeten berekenen of ze genoeg hout hebben om spullen te kunnen kopen, waarmee je weer verder kunt bouwen.
- Het is goed voor het ruimtelijk inzicht: kinderen leren door Minecraft nadenken over het opzetten van bouwwerken, schaduwen, spiegelbeelden en hoe een plattegrond in elkaar zit.
- Het is goed voor het doorzettingsvermogen: Minecraft is geen race. Het is een spel zonder een specifiek doel, maar je wordt wél beloond als je bepaalde taken hebt volbracht. Dat motiveert om doelen te verwezenlijken, dingen zelf op te lossen en niet op te geven.
- Het zelfvertrouwen groeit: juist doordat je binnen Minecraft alles zelf moet doen en iedereen in basis gelijk is, is het goed voor het zelfvertrouwen van kinderen als iets lukt.
Veilig Minecraft spelen voor jonge kinderen
In Minecraft wordt geen grof geweld gebruikt. Wel verschijnen er in de survival- en adventure-modus ‘s nachts zombies, monsters en spinnen, wat voor jonge kinderen nog (te) spannend kan zijn. Daarom wordt voor jonge kids geadviseerd om het spel in de virtuele modus te spelen. In deze modus kun je alleen maar bouwen en hoef je niet te overleven. Hier verschijnen dus ook geen enge wezens die je moet verslaan.
In de adventure-modus en de survival-modus is het een belangrijk onderdeel om samen met anderen te spelen. Je kunt je online aansluiten bij allerlei groepen of als teams samen bouwen en spelen om doelen sneller te behalen. Dit kan heel leuk zijn, maar het kan ook vervelende ontmoetingen opleveren. Ook daarom kunnen jonge kinderen het spel beter in een offline creative-modus spelen, waarbij je alleen aan je eigen wereld bouwt. Zo kan het spel veilig gespeeld worden en heb je de controle over alleen je eigen wereld.
In het begin kan het handig zijn om samen met jonge kinderen de virtuele wereld van Minecraft te ontdekken. En dat is stiekem ook best heel leuk. Je krijgt bij Minecraft geen instructies over wat de bedoeling is. Je moet het echt zelf ontdekken en dat kan voor kleine kinderen misschien soms frustrerend zijn en dat is zonde. Op Youtube zijn bovendien heel veel tutorials, tips en tricks te vinden over het spelen van Minecraft.
Voor welke leeftijd is Minecraft geschikt?
Volgens de Kijkwijzer is Minecraft geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit is een advies dat vooral gebaseerd is op het spelen van Minecraft in de survival-modus, omdat je hier als het donker wordt moet vechten tegen vijanden en dat kan voor jongere kinderen spannend zijn.
Door de typisch geblokte beelden van Minecraft ziet de survival-modus er niet zo heftig uit. Als je een dier doodt, wordt hij rood en dan heb je vlees en als je vijanden tegenkomt worden ook deze rood als je ze verslaat en dan verdwijnen ze. Er is dus verder geen bloed te zien en alle beelden zijn in blokjes, dus dat maakt het minder heftig. Als het nacht wordt kunnen er monsters komen die je moet verslaan, maar als je dat te spannend vindt kun je in het spel gaan slapen en dan gaat de nacht snel voorbij.
Samen Minecraft spelen
Je kunt Minecraft in je eentje spelen of samen met anderen. Als je met anderen wilt spelen kan dat met vrienden (op een privéserver) of met vreemden (op een publieke server). Via de chat kan je met elkaar communiceren.
Als je op een publieke server met onbekenden speelt, kan het zijn dat je ‘griefers’ tegenkomt. Dit zijn onbekenden die bouwwerken van anderen expres kapot maken. Een soort online pestkoppen dus. Kinderen kunnen daarom beter spelen met vrienden, waarbij dit niet kan gebeuren. Ook zijn er kindvriendelijke publieke servers waar dit pestgedrag niet is toegestaan.
Verschillende werelden
Hoewel Minecraft een spel is zonder doel, zijn er wel verschillende werelden waar je naartoe kunt reizen. De Overworld is de wereld waarin iedereen start met spelen. Dit is de ‘normale’ wereld met verschillende landschappen en begroeiingen (biomes), zoals woestijnen, berglandschappen, bossen, oceanen en savannes. Elke ‘biome’ heeft zijn eigen begroeiing en er zijn ook verschillende weersomstandigheden. Het kan regenen, onweren en in sommige gebieden ook sneeuwen. Op bepaalde plekken zijn dorpjes te vinden met bewoners waarmee je handel kunt drijven door dingen te ruilen.
Naast de Overworld kun je ook reizen naar Nether. Om hier te komen moet je een bepaald portaal maken waarmee je heen en weer kunt reizen. In Nether leven andere wezens, zoals zombievarkens, vliegende vuurspuwers (Ghasts en Blazes), zwarte skeletten (Whiter Skeletons) en slijmkubussen (magmakubussen).
Ook kun je naar The End reizen. Dit is een duistere wereld met vliegende eilanden en nieuwe soorten vijanden zoals draken. Je kunt The End alleen verlaten door dood te gaan of door de Ender Dragon te verslaan.
En tot slot is er The Void. Deze wereld (wat de leegte betekent) bevindt zich in de laag onder de bodemsteen en is te bereiken door de onderste laag te breken. Als je in The Void valt ga je dood, dus dit is geen wereld waar je wilt komen.
Wat zijn Mobs?
De dieren en monsters die je in Minecraft tegenkomt worden mobs genoemd. De meeste mobs zijn vijanden, maar er zijn ook vriendelijke mobs. Er zijn vier verschillende soorten mobs.
Vriendelijke mobs
Dit zijn bijvoorbeeld varkens, schapen, koeien, vissen, bijen, paarden en konijnen. Deze dieren kun je eten geven, vangen, temmen en fokken. De dieren zorgen dat je vlees, wol of leer kunt krijgen in het spel.
Neutrale mobs
Deze mobs vallen je aan, maar alleen als je hen eerst aanvalt. Dit zijn bijvoorbeeld ijsberen, wolven, spinnen en panda’s.
Vijandige mobs
De vijandige mobs vallen uit zichzelf aan. Dit zijn bijvoorbeeld zombies, skeletten, bepaalde soorten spinnen die er alleen ‘s nachts zijn en creepers. Als je je niet verdedigt of wegrent voor de vijandige mobs, kun je doodgaan.
Boss mobs
Boss mobs zijn ook vijandige mobs, alleen dan nog sterker. Ze zijn moeilijk te verslaan en kunnen meer schade aanbrengen. Dit zijn bijvoorbeeld Withers en Ender-draken.
Hoe kun je Minecraft spelen?
Minecraft kun je op verschillende manieren spelen. Je kunt het (tegen betaling) downloaden op een pc of smartphone, maar je kunt ook het spel kopen voor de Nintendo (Switch), PlayStation en Xbox.
Moet je voor Minecraft betalen?
Ja, Minecraft is een spel dat je koopt of (tegen betaling) downloadt en is geschikt voor verschillende platforms. Dit is bijvoorbeeld het spel dat geschikt is voor de Nintendo Switch:
Ook kun je binnen Minecraft contact hebben met andere spelers. Als je een server koopt (voor een vast bedrag per maand) kun je zelfs een wereld maken waar je alleen samen met je vrienden kunt spelen.
Speelgoed en artikelen
Naast het spel zijn er ook heel veel andere spullen van Minecraft te koop. LEGO® heeft bijvoorbeeld heel veel toffe sets van Minecraft, waarmee je de wereld van Minecraft tot leven brengt. De iconische vierkante vormen en details komen terug in deze sets en ze zijn er in allerlei vormen, maten en prijzen. Een enorm succes bij mijn eigen zoon, zelfs al voordat hij de game zelf ging spelen. In de sets van Minecraft LEGO®, zit altijd een actie-element, waardoor je er ook echt mee kunt spelen.
Deze set is bijvoorbeeld heel leuk (volgens mijn zoon):
Super leuk om Minecraft LEGO® cadeau te doen aan jongens vanaf een jaar of zes.
Naast LEGO® zijn er ook allerlei andere Minecraft artikelen te koop. Van schoolspullen tot decoratie voor feestjes en van dekbedden tot knuffels. Voor kleine Minecraft-fans hele leuke cadeautjes voor verjaardagen, feestdagen of andere gelegenheden. Mijn zoon is bijvoorbeeld helemaal gelukkig met een etui, een gymtas en een rugtas van Minecraft en zou het liefst onder dit dekbed slapen met een Minecraft knuffel van een Creeper.
Minecraft is dus een toffe game dat leuk is om te spelen én ook nog eens goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Win-win dus! Maar de hele dag gamen is natuurlijk niet zo goed. Benieuwd naar tof buitenspeelgoed voor jongens, zodat ze ook nog lekker buiten komen? Lees hier meer!