Wat kun je het beste meenemen op wintersport met kinderen? Dat is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk. De leeftijd van de kids bijvoorbeeld. Voor peuters en baby’s neem je nou eenmaal andere spullen mee dan voor kleuters en oudere kids. De periode waarin je gaat, januari is vaak een stuk kouder dan bijvoorbeeld maart. Of je al vaker op wintersport bent geweest. En met welk vervoersmiddel je op vakantie gaat. Een auto kun je helemaal volstouwen met spullen, maar met het vliegtuig of de trein ben je echt wel beperkt in wat je meeneemt. Dan heb je nog de optie om een deel van de spullen op de plek van bestemming te huren (of daar te kopen, dan moet je het alleen nog mee terugnemen) of neem je alles al mee vanuit Nederland? Feit is, als je naar de sneeuw gaat met kinderen, heb je een heleboel spullen nodig. Of ze nou al zelf gaan skiën of niet, een wintersport met kinderen betekent echt meer dan alleen een warme jas of broek. Ben je nog nooit of niet vaak met kleine kids op wintersport geweest en vraag je je af wat echt noodzakelijk is om mee te nemen? Wij hebben inmiddels de nodige ervaring en hebben een aantal tips!
Warme wintersportkleding
Genoeg warme en waterdichte (ski)kleding is een must als je op wintersport gaat. Het laatste wat je wil voor je kinderen is dat ze het koud hebben. Dan is de lol van het skiën en spelen in de sneeuw er namelijk snel af en daar wordt niemand blij van… Neem daarnaast ook genoeg onderkleding mee en werk met laagjes. Je kunt hierbij uitgaan van het drielaagjes systeem. Begin met thermokleding of warme onderkleding. Daaroverheen een warme trui, fleecevest of skipully. En daaroverheen het skipak, handschoenen of wanten, sjaal en muts. Baby’s kun je warm aankleden met een warme (wollen) romper, een maillot, fleecevest of trui, warme slofjes en een sneeuwpak.
Skibroek
Als je naar de sneeuw gaat met kinderen is een waterdichte skibroek noodzakelijk. De kids liggen waarschijnlijk de hele dag in de sneeuw te rollen, bouwen sneeuwhutten, gooien sneeuwballen, sleeën duizend keer van dat ene bergje af en als ze net leren skiën vallen ze nog regelmatig. Een koude en natte broek in de sneeuw is heel vervelend en zal er niet voor zorgen dat de kids enthousiast blijven over een eventuele volgende wintersportvakantie. Een warme, waterdichte skibroek is wat ons betreft dus echt een must.
Je hebt verschillende soorten skibroeken. Een skibroek met een rits en knoopsluiting, een salopette (soort tuinbroek) of een broek waar ook de jas al aan vast zit (oftewel een skipak uit één stuk). Het voordeel van een salopette of een heel pak is dat er via de rug geen sneeuw of wind naar binnen kan en het daardoor warmer is. Zeker bij een valpartij in de sneeuw is het lekker als er geen natte sneeuw in je broek komt. Het nadeel van een salopette of een eendelig skipak is weer dat als de kids onderweg naar de wc moeten, dat alles uit moet.
Voor stoere en warme skibroeken voor jongens, waar je niet de hoofdprijs voor betaald, hebben wij goede ervaringen met Protest, O’Neill en Decathlon. Bij H&M heb je hele fijne en warme sneeuwpakken voor baby’s. Onderstaande coole sets van Protest vinden wij bijvoorbeeld te gek voor onze boys!
Of deze heerlijk warme overall voor baby’s bij H&M:
Ski-jas
Ook een waterdichte en warme (maar wel ademende) ski-jas is wat ons betreft een must, om dezelfde reden als die warme skibroek. Wanneer je zoon (of dochter) al gaat skiën, is het een aanrader om een ski-jas (of broek) in een opvallende kleur te nemen. Dan kun je je eigen kind gemakkelijker terugvinden tussen alle andere kids na de skiles of op de piste als hij met een noodvaart naar beneden sjeest.
Ook is het handig als er een vakje voor de skipas in de mouw van de jas zit. Een outdoorjas heeft dit vaak niet en dan heb je altijd gedoe bij de liften. De poortjes zijn erop gemaakt om je linkermouw (met skipas) er tegenaan te houden. Volwassenen kunnen de skipas ook in hun zak doen en (onhandig) met hun jaszak langs het poortje gaan, maar kinderen zijn hier te klein voor dus is een skipas in de mouw het handigst.
En tot slot let er altijd op dat de ski-jas een sneeuwvanger (of sneeuwstopper) heeft. Dit is een extra afsluitende laag rond je middel, zodat er geen sneeuw in kan komen wanneer je valt (of door de sneeuw rolt of glijdt). Zo zijn de kids helemaal klaar voor een sneeuwballen gevecht in de kou.
Ga je voor een stoere jas met een coole print of kies je liever voor een (felle) effen kleur? Wij vinden deze van O’Neill bijvoorbeeld heel cool voor jongens:
Wanten of handschoenen
Kies geen zachte stoffen of wollen handschoenen voor in de sneeuw, die zijn binnen een minuut doorweekt. Ga voor waterafstotende of synthetische wanten of handschoenen. Wij nemen ook altijd (minimaal) een reserve paar mee voor de boys. Want na de hele dag sneeuwpoppen bouwen en ravotten in de sneeuw, worden zelfs de meest waterafstotende handschoenen nat en dan is een droog paar heel fijn. En handschoenen raken helaas ook snel kwijt, dan is een reservepaar sowieso een must.
Of je voor wanten of handschoenen gaat is een persoonlijke voorkeur. Bij kleine kids krijg je de vingertjes vaak niet goed in handschoenen, dan zijn wanten fijner. Maar dat is in Nederland in de winter niet anders. Bij iets oudere kids is het vooral handig als ze ze zelf aan kunnen doen, dan zijn wanten ook vaak makkelijker. En ook zijn wanten meestal iets warmer, omdat de vingers bij elkaar zitten. Zijn je kids iets ouder en willen ze gaan snowboarden, dan zijn handschoenen weer een stuk fijner, omdat de bindingen dan regelmatig open en dicht gedaan moeten worden en dat gaat net iets makkelijker met handschoenen waarbij je je vingers kunt gebruiken. Een persoonlijke voorkeur dus.
Wij hebben deze wanten voor de boys:
Muts en sjaal
Een warme muts en sjaal zijn wat ons betreft ook zeker nodig. Een muts beschermd het hoofd en oren van je kind tegen de kou en enigszins tegen sneeuwballen en valpartijen. Wanneer ze echt gaan skiën dragen ze sowieso een helm. Een lange sjaal is wat ons betreft niet aan te raden, dat zit vaak alleen maar in de weg. Wel zijn wij fan van een col(sjaal), ook wel nekwarmer. Dit zijn praktische ronde sjaals die je gemakkelijk om de nek kunt doen, maar als het heel koud is ook over je hoofd of onder je helm kunt dragen. Ideaal!
Thermokleding
Je kunt het niet altijd van tevoren inschatten, maar het kan écht heel koud worden in de wintersportgebieden. En als het zo koud is, dan is goede thermokleding een must. Niet voor elke dag een nieuw setje, hier kun je best meerdere dagen mee doen of een extra wasje doen tussendoor, maar twee of drie thermoshirts en -broeken of maillots zou ik wel aanraden. Bij Decathlon heb je vaak goedkope setjes in alle maten, ook voor de allerkleinste kids.
Skisokken
Warme skisokken zou ik ook echt aanraden. Gewone sokken in skischoenen of snowboots is te koud en te dun. Bovendien zit het niet comfortabel, dus dikke en warme (ski)sokken zijn wat ons betreft een must. Ook hebben we gemerkt dat merksokken vaak het beste zijn voor een wintersport. Deze drijven vocht af, zodat je minder snel koude voeten krijgt. Ook hebben goede sokken vaak een extra verdikking bij de schenen, wat heel fijn is als je skischoenen draagt.
Snowboots
Warme, waterdichte sneeuwlaarsjes zijn wat ons betreft zeker aan te raden. Regenlaarsjes zijn echt te koud en hebben bovendien geen goede grip in de sneeuw. Kies daarom altijd snowboots met een goed profiel op de zolen. Omdat je een groot deel van de dag buiten bent, zijn de juiste schoenen (of in dit geval dus de juiste snowboots) op wintersport onmisbaar.
Ski’s, skischoenen en -stokken
Als je voor het eerst op wintersport gaat met kinderen zou ik ski’s, skistokken, skischoenen en eventueel een helm huren. Dat kan in Nederland of in het wintersportgebied zelf, hiervoor zijn mogelijkheden genoeg. Ga je vaker op wintersport, weet je zeker dat de kids skiën of snowboarden leuk vinden en groeien ze minder hard, dan kun je altijd nog spullen (tweedehands) aanschaffen.
Helm
Een helm is wat mij betreft een must als je met kinderen op wintersport gaat. Zeker jongens hebben vaak geen rem (letterlijk en figuurlijk) en geen angst. Of ze nou gaan skiën of sleeën, er worden altijd wedstrijdjes gedaan en schansjes gebouwd, dus een goede helm zou ik zeker aanraden. Better safe than sorry…
Skibril
Een skibril voor kinderen is iets wat waarschijnlijk langer meegaat, omdat ze er niet zo snel uitgroeien. Dit zou je dus al direct kunnen aanschaffen om er een aantal jaar plezier van te hebben. Bij Decathlon hebben ze bijvoorbeeld al exemplaren onder de 10 euro. Een skibril beschermd de ogen tegen de zon, maar is ook onmisbaar als het sneeuwt. Ook voor spelen en sleeën in de sneeuw dus al een fijne aankoop!
Slee
Neem als je met kleine kinderen op wintersport gaat en als daar ruimte voor is in de auto een slee mee (of huur of koop er één op wintersport). Bij ons is de slee echt een must als we met de jongens in de sneeuw zijn. De eerste twee jaar dat we met de kids op wintersport gingen, waren ze allebei nog te klein om te skiën, maar sleeën deden ze non-stop. Van kleine heuveltjes, tot steeds grotere en hogere bergen met schansen, ze kregen er geen genoeg van. En het is daarnaast een handig vervoersmiddel in de sneeuw voor als je bijvoorbeeld even naar de supermarkt gaat of ergens iets gaat eten of drinken. Kids in de slee en je komt overal. In de sneeuw is een slee absoluut niet zwaar om te trekken, de kids vinden het prachtig en het is veel handiger dan een draagzak, buggy of kinderwagen met die gladde en zware besneeuwde wegen!
Wij nemen deze slee elk jaar mee op wintersport:
Sneeuwschep
Nog zoiets dat wij altijd meenemen op wintersport met kleine kids: een sneeuwschep. Ideaal om de grootste sneeuwforten en -poppen mee te maken en schansjes te bouwen voor tijdens het sleeën. De boys vermaken zich er uren mee. Hij wordt zelfs gebruikt als slee…
Babyvoeding en -benodigdheden
Ga je op wintersport met een baby dan is het goed om te weten dat het assortiment aan babyproducten beperkt is in de plaatselijke supermarkten in de wintersportgebieden. Ben je gehecht aan bepaalde fles- of babyvoeding of een bepaald merk van luiers? Neem dit dan voldoende mee vanuit Nederland.
Ook is het handig om van tevoren bij je accommodatie te checken of er een babybedje, kinderbedje en een kinderstoel aanwezig zijn. Zo niet, is het in veel wintersportdorpen vaak wel ergens te huren. Een kinderwagen is soms ook te huur, dus check van tevoren even de mogelijkheden. Gehuurde materialen besparen een hoop ruimte in de auto en zo voorkom je dat je alles zelf moet meenemen op wintersport.
Luchtige kleding
En tot slot, neem naast alle warme kleding ook luchtige kleding mee. Dit klinkt misschien gek als je naar de sneeuw gaat, maar geloof me, je hebt het nodig. Hotels en chalets in Oostenrijk zijn vaak mega warm. De verwarming wordt meestal centraal gereguleerd en staat op standje sauna. Daarom is het handig om naast warme wintersportkleding ook wat koelere kleding mee te nemen voor ‘s avonds in de eetzaal en de momenten dat je in je accommodatie bent. Zo voorkom je dat je kids de hele dag in hun ondergoed rondrennen, omdat ze het zo warm hebben…
Ben je naast spullen die je wilt meenemen op wintersport ook nog op zoek naar de leukste skigebieden voor kinderen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Duitsland? Wij hebben de coolste kindvriendelijke skigebieden op een rij gezet. Check ze hier!
Of kan je wel wat tips over skiles voor kinderen gebruiken? Check ons artikel daarover hier!